Банките забавят ипотечното кредитиране

Банките забавят ипотечното кредитиране

Работят на смени, минават на онлайн обслужване

Повечето банки ще забавят отпускането на нови ипотечни кредити от следващата седмица.

Опасността от разпространение на коронавируса ограничава контактите между брокери, банкери, купувачи и продавачи на жилища, а финансовите институции очакват развитието на заразата при бъдещо отпускане на заеми. В момента се довършват сделки с одобрени кредити, коментираха брокери на недвижими имоти пред „Монитор“.

Сделките се случват, макар и по-бавно. Агенцията по вписванията и нотариусите работят,

малко забавяне в обслужването има единствено в кадастъра

където работят по-малко хора в офисите за граждани.

Банкерите минават на смени в офисите, част от служителите изцяло работят от домовете си, затова приканват клиентите да използват онлайн услугите им. Това включва възможности за електронно банкиране, плащане на битови сметки и извършване на парични преводи. Банките са извън институциите и търговските обекти, които затвориха врати. Финансовите институции и застрахователите продължават да приемат клиенти със същото работно време, като посочват, че е важно да има поне два метра разстояние между хората. Някои от тях въведоха промени в работата на офисите си, за да могат да осигурят допълнително време за по-често извършване на хигиенно-санитарни дейности. В офисите им служители и клиенти носят задължително маски и ръкавици, а

документи се предават основно по електронен път

Банки вече предлагат по-облекчени условия за погасяването на кредитите заради трудностите, които клиентите им могат да изпитат заради кризата около Covid-19. Финансова институция предложи на клиентите си да отложат плащанията по кредити, ако те самите или техният бизнес са засегнати от ситуацията. Друга банка предложи на клиентите си с кредитни карти да правят покупки над 100 лв. и с разсрочено плащане, за което в периода до края на май няма да има такси или лихви.

Също така се появява възможност за временно намаляване на вноски по ипотечни кредити за срока, в който се предполага, че ще трае кризата около заразата. Повечето банки направиха и обновления на мобилните си приложения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.