Банките внасят 157.8 млн. лв. във Фонда за преструктуриране за 2020 г.

Банките внасят 157.8 млн. лв. във Фонда за преструктуриране за 2020 г.

Банките ще внесат 157.8 млн. лв. във Фонда за преструктуриране за 2020 г. Това стана ясно след заседание на Управителния съвет на Българска народна банка (БНБ), съобщиха от ведомството.

Това ще е и втората най-голяма вноска от създаването на фонда през 2015 г. насам. Миналата година банкерите внесоха 137.2 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече спрямо 2018 г.

Предстои БНБ да изпрати информация на всяка банка за размера на индивидуалната вноска, който се определя от големината и рисковия профил на отделната институция. По закон фондът ще се пълни до набиране на сума, равняваща се на 2% от масата на гарантираните депозити в банките, като очакванията са, че това ще стане до 2024 година.

Припомняме, че фондът бе въведен у нас заради влязла в сила европейска директива. Целта му е да създаде по-голяма сигурност на банките и инвестиционните посредици. С него може да се окаже подкрепа на банки, които са в затруднение или предстои да обяват несъстоятелност. Към януари 2020 г. активите във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, под чието ръководство попада и Фондът за преструктуриране, се равняват на 545.39 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.