Печалбата на банковата система у нас е 1.2 млрд. лв., показват данни на Българска народна банка (БНБ) за края на август. Увеличението е с 124 млн. лв. или 11.4% нагоре спрямо същия период година по-рано.

Собственият капитал възлиза на 14.3 млрд. лв., като е налице месечно увеличение със 166 млн. лв. (1.2%). Прирастът се дължи на по-големия размер на печалбата.

През август активите на банковата система се увеличват с 427 млн. лв. (0.4%) до 110.8 млрд. лв. Причина за това е

нарастването на депозитите.

Ръст има и при кредитите, авансите и дълговите ценни книжа на сектор „Държавно управление”. Делът в общите активи на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане възлиза на 16% в края на месеца, портфейлите с ценни книжа заемат 12.8%, а нетната сума на кредитите и авансите заема 65.5%.

Отношението на ликвидно покритие в края на август е 262.9% (при 262.7% към края на юли). На месечна база ликвидният буфер нараства с 403 млн. лв. (1.4%) до 28.8 млрд. лв., а нетните изходящи ликвидни потоци – със 148 млн. лв. (1.4%) до 11 млрд. лв. Брутният кредитен портфейл на банковата система се увеличава със 135 млн. лв. (0.2%) през август до 63.8 млрд. лв.Сумата на брутните кредити и аванси в края на осмия месец е 92.1 млрд. лв.

Кредитите за домакинства нарастват с 1% (233 млн. лв.), а тези за нефинансови предприятия намаляват с 0.4% (130 млн. лв.). Увеличават се кредитите сектор „Държавно управление”  (с  2.1%  или 16 млн. лв.) и за други финансови предприятия (с 0.4% или 15 млн. лв.).  Вземанията от кредитни институции

нарастват с 354 млн. лв. (2.2%) до 16.2 млрд. лв.

През месеца депозитите нарастват с 0.5% (457 млн. лв.) до 93.9 млрд. лв.

Депозитите на домакинствасе увеличават с 0.5% (275 млн. лв.), а тези на нефинансови предприятия – с 1.3% (350 млн. лв.). 0.5% ръст имат и средствата от кредитни институции. Депозитите на сектор „Държавно управление”  намаляват с 5.1% (131 млн. лв.), както и тези на други финансови предприятия (1.8%, 69 млн. лв.).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: 131 от малките общини са получили допълнителни средства от хазната

131 общини от четвърта и пета категория са получили допълните средства по линия на общата  изравнителна субсидия за капиталови разходи по 25 хил. лв. Това каза в отговор на депутатски въпрос финансовият министър Владислав Горанов в рамките на парламентарния контрол днес.

БНБ: Без отрицателни лихви по депозитите

Лихвите по депозитите за граждани в България няма да станат отрицателни, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов на конференция за банките и бизнеса в София. Според Христов растежът на икономиката и ниската инфлация в еврозоната ще се запазят още много дълго време, което автоматично се пренася в България заради валутния борд.

Без промени в данъците до 2022 г. (ОБЗОР)

Данъците няма да се пипат, темата за промяната им може да се постави в нов управленски мандат или чак през 2022-ра. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на бюджета в пленарна зала. Целта му е запазване на фискалната прогнозируемост и стабилност.

Депутатите приеха за поредна година „на скорост“ сметките за догодина. Новият бюджет е балансиран, с приемственост и предвидимост. 610 млн.