Банките продават с около 600 млн. евро повече на ден спрямо февруари миналата година. През втория месец на 2019 г. граждани и фирми купуват по 1.2-1.5 млрд. евро ежедневно със спот сделки. Тази година цифрата скача на над 2 млрд. евро на ден, показват данни за валутния пазар за периода 3-20 февруари на Българската народна банка (БНБ).

Увеличилото се търсене на еврото

може да се обясни със създалото се напрежение около влизането на България във валутния механизъм или т.нар. чакалня на еврозоната. Набързо внесени и обсъдени промени в Закона за БНБ, които позволяват постоянния курс лев-евро да бъде променен, създадоха притеснения сред българите да не би левът да се обезцени. Затова въпреки редовното уверяване от страна на финансовия министър Владислав Горанов и от премиера Бойко Борисов, че курсът ще остане същият, много граждани започнаха да обръщат спестяванията си от лева в евро. Ежедневно през 2019 г. банките продават по над 1 млрд. евро на физически и юридически лица. На 4 февруари 2019 г. БНБ отчита, че са продадени 1.6 млрд. евро на клиенти.

На Деня на влюбените еврото достига пик

с продадени 1.7 млрд. евро. Вторият ден, в който е продадено най-много евро, е 20 февруари - 1.6 млрд. евро. Тази година обаче, вследствие на широко обсъжданата тема за еврозоната, продаденото евро на ден е над 2 млрд. Още на първия работен ден от втория месец на 2020 г. са закупени 2.6 млрд. евро, а ден по-късно – те са с едва 200 млн. по-малко или 2.4 млрд. евро. Данните на БНБ показват, че на 6 и на 10 февруари са последните пикове за еврото – тогава то

достига 2.2. млрд. на ден

След това сумата постепенно започва да спада. Причина за това е донякъде успокоението от изказването на европейски експерти, че курсът към еврото няма да се промени след присъединяване към еврозоната. В някои от дните това намаление се обяснява с повече закупени американски долари. Така на 5 февруари, когато са продадени 1.2 млрд. евро, българи и чужденци са купили 84 млн. долара. Вторият силен за долара ден е 13 февруари, когато са отчетени 32.9 млн. долара. На 20 този месец пък са продадени 21 млн. долара, а закупеното евро е 1 млрд. Това може да се обясни с изказването на еврокомисаря Валдис Домбровскис, който заяви, че присъединяването ни към ERM II може да се случи с няколко месеца по-късно от обявения срок.

ТОП 5 на валутите, които се купуват

Еврото, американският долар и японската йена са сред валутите, които се купуват най-много от граждани и фирми на касите на банки у нас през февруари 2020 г. В списъка влизат също швейцарският франк и руската рубла. Спот сделките с евро възлизат на над 1 млрд. ежедневно, като в някои от дните достигат и по 2 млрд. На второ място е доларът, от който на 13 февруари тази година банките са продали 32.9 млн. на местни и чуждестранни лица. Пиков обаче е 5 февруари, когато са продадени 84 млн. долара срещу левове. На Св. Валентин интересът към йената е нараснал и от това да се продават по 5-10 млн. йени на ден на 14-ти те са стигнали 399 млн. Към форинта и шведската крона също има значителен интерес.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Над 200 000 подадоха годишните си данъчни декларации

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Менда Стоянова: Предстоят още актуализации на бюджета

Приетата вчера актуализация на бюджета няма да е последна. Консервативно е оценен спада на приходите в бюджета. Независимо, че има информация за икономически показатели и други данни, българското правителство не може да направи дългосрочна прогноза. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.

Плащането на пенсиите ще приключи на 23 април

Изплащането на пенсиите за април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне от днес и ще приключи на 23 април. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.