Банките отпуснаха безлихвени заеми за близо 75 млн. лева

Банките отпуснаха безлихвени заеми за близо 75 млн. лева

Одобрените искания са 17 907 броя

Търговските банки одобриха безлихвени кредити за близо 75 млн. лв., показват данни на Българската банка за развитие (ББР) за първите 5 месеца от действието на схемата. От общо постъпили над 29 000 кандидатури, одобрените такива са 17 907 броя.

Към 14 септември в обработка са още 1 215 искания. Продължава тенденцията по-голямата част от кандидатите да са лица, наети на трудов договор или това са 70% от кандидатурите. Останалата една трета е на самоосигуряващи се лица. Средната стойност на одобрените заеми е 4 225 лв.

Целта на Гаранционната програма за за предоставяне на безлихвени кредити до 4 500 лв. е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, прекъснали дейност заради пандемията. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв. наведнъж или на три транша от по 1 500 лв. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисионни и неустойки, като срокът за кандидатстване по мярката е до края на 2020 г.

Задължително изискване е кандидатите да са били в неплатен отпуск, с прекъсната дейност и да имат поне 20% спад на доходите в случай, че са самоосигуряващи се. Съгласно обновените изисквания желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа.

Партньори по схемата са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, ОББ, Общинска банка, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк.

Сключените гаранционни споразумения с партньорите по програмта са за 144  995 000 лв., от които вече близо 50 на сто са договорени. Останалите средства остават на разположение за изпълнение на гаранционните споразумения, за предоставяне на гаранционни лимити на други банки, както и за вдигане на лимитите на тези, които вече са участници в програмата, ако пожелаят това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.