Банките одобриха над 13 000 искания за безлихвени кредити

Банките одобриха над 13 000 искания за безлихвени кредити

Търговските банки одобриха над 13 000 искания или 13 377 броя заявления за безлихвени кредити за физически лица, съобщи Българска банка за развитие (ББР).

Общата стойност на вече потвърдените заеми е над 55,6 млн. лв. Общо постъпилите искания са 22 853 броя. Средната стойност на заемите е малко над 4 200 лв. Продължава тенденцията по-голямата част от тях или 73% да са от лица на трудов договор. Останалите 27 на сто са на самоосигуряващи се.
Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях приемат заявления на кандидатите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, ПИБ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си ресурс по програмата и не приемат нови искания за заеми.
Целта на мярката е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали дейност вследствие на пандемията от COVID-19. Те имат възможността да получат заем до 4 500 лв., отпускани наведнъж или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.
Kандидатите за безлихвен заем трябва да са били в неплатен отпуск или с прекъсната дейност поради пандемията. Желаещите могат да кандидатстват и след като са се завърнали на работа. Самоосигурените лица трябва да декларират 20% спад в доходите през 2020 г., като за всички кандидати важи изискването да декларират заплатени осигуровки за период от 6 месеца назад.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.