Банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката на трансгранични схеми, трябва да докладват за това на НАП. Това става ясно от приетите от Министерския съвет промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

С измененията  се въвеждат

правила за „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки

при които съществува риск от избягване на данъци.

Чрез приетите промени в ДОПК се въвежда в българското законодателство Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 година за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености (Директива (ЕС) 2018/822).

Евродирективата за автоматичен обмен беше приета след т.нар. „Панама пейпърс“

разкрили многобройните случаи, в които консултанти са помагали активно на свои клиенти да прехвърлят средства към офшорни зони с цел да плащат по-малко данъци, се казва в мотивите на измененията на  ДОПК.

А според новите промени в ДОПК всички данъчни консултанти - банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, трябва да докладват пред НАП за „данъчни схеми“. Под „схеми“  се има предвид споразумение, съгласие, становище, план, трансакция.

Глобите за неспазване на

новите правила, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г.

 достигат до 10 000 лв. при първо нарушение. Промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодек няма да бъдат свързани със съществени допълнителни разходи за консултантите и данъчно задължените лица, се посочва в мотивите.

Предвижда се създаването на електронна услуга на интернет страницата на Националната агенция за приходите, където информацията да бъде предоставяна в предварително дефинирани полета. В този смисъл за лицата няма да възникне необходимост да правят допълнителни разходи за изпълнението на задълженията, става ясно от мотивите на вече приетите изменения на ДОПК от Министерския съвет.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Връзката на куриерите с НАП осветли 500 милиона лева (ТЕМАТА)

Онлайн търговията у нас отчете 3 026 254 926 лв. оборот, преминали през касите на куриерските фирми през 2019 г. Сумите са изплатени на търговци с онлайн магазини чрез наложен платеж, показват предоставени на „Монитор” данни на Националната агенция по приходите (НАП). Спрямо 2018 г., когато отчетеният оборот е 2 455 087 561 лв., или над 517 млн. лева повече спрямо 2018 г.

Горанов: Струва си да се продължи дебатът за еврото

„Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно по причина, че тези, които в момента развяват знамената, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени.