Банките и инвестиционните посредници у нас песимисти за икономиката

Банките и инвестиционните посредници у нас песимисти за икономиката

Финансовите посредници у нас са песимисти за икономическата ситуация в страната. Скорошен доклад сочи, че търговските банки, инвестиционните посредници, пенсионноосигурителни дружества и управляващите дружества са с негативни очаквания по отношение на растежа на БВП на България, заетостта, цените и други основни макроикономически показатели. 

Това показват данни от второто издание на проучването „Финансов сектор: оценки и очаквания“, публикувано от Министерство на финансите.

Половината от финансовите посредници смятат, че икономическата ситуация е незадоволителна. За пръв път от 2014 г. насам балансовата оценка преминава в негативна територия. Втората голяма група са оптимистите – 29% смятат, че ситуацията е задоволителна, а едва 7 на сто мислят, че е много задоволителна. Крайните песимисти с оценка „много незадоволителна“ са 14 на сто от анкетираните.

93 на сто очакват забавяне на темпа на растеж на БВП.

„В голяма степен това отразява загубите за икономиката, в т.ч. Освободените на пазара на труда, в резултат от ограничителните мерки, намалена или преустановена дейност, поръчки, износ и други“, обясняват в доклада от МФ. Само 7% очакват ръст.

43 на сто смятат, че може да се наблюдава лек спад в цените. Мненията са силно диференцирани, като са посочени всички възможни отговори. Други 22 на сто очакват слаб ръст, а 14% очакват съответно никаква промяна или силно намаление. 7% са най-големите песимисти със силно увеличение.

86% от финансовите посредници очакват ръст на безработицата. Близо 80% смятат, че основният лихвен процент ще остане без промяна, а 14 на сто очакват спад. Подобна е и ситуацията при лихвите по депозитите в лева, евро и щатски долари, където 86% не очакват промени. Всички финансови посредници очакват

ръст на междуфирмената задлъжнялост.

По отношение на развитието на българската икономика обаче няма такъв консенсус. 29% смятат, че икономическото възстановяване в страната ще е бързо и трайно. Други 21% смятат, че през третото тримесечие това ускоряване няма да е толкова бързо, а рецесията ще е по-продължителна. За последното тримесечие на годината 29 на сто от анкетираните посочват, че ще рецесията ще е дълга, съпроводена от динамика в показатели като инфлация, заетост, промишлено производство и други. 14% са посочили „друго“ като отговор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.