Банкет по време на COVID  или пир по време на чума

Банкет по време на COVID или пир по време на чума

По около 50 проверки на ден са извършвали през декември служителите на здравните инспекции на питейни заведения, кръчми, ресторанти, заведения за хранене, игрални зали и др. обекти, за нелегални COVID партита.

След като в началото нарушителите на здравните разпоредби се оставяха да ги хванат „по бели гащи” по отрупаните с ядене и пиене маси, обаче и те захитряха и между тях и държавните служители се започна истинска игра на котка и мишка. В която българите отново доказаха, че са нация изключително изобретателна и комбинативна, когато се отнася до нарушаване на правила и противопоставяне на държавните закони и разпоредби. В коя друга държава по света на мераклиите да празнуват като партизани в дълбока нелегалност би им и хрумнало само да се бухнат голи, барабар с питиетата и мезетата в топъл басейн през зимата. Но това все пак са българи и достойни потомци на онзи незабравим Бай Ганьо Балкански, който не се поколеба да скочи във Виенската баня с не дотам достойните си за показване долни гащи и да цепи водата като същински Майкъл Фелпс. А след това да се удари силно по косматите гърди и да изреве като горд балканский лев пред очите на втрещените немци „Булгар ! Булгар !” Абе, европейци сме ние, ама все не дотам. И това се потвърждава и от поведението ни в условията на световната COVID пандемия.

Макар че, ако трябва да си кажем правичката, тази игра винаги на контра и напук на държавата и управляващите като че ли май не е само български, а повече балкански феномен. И свидетелство за това е фактът, че самият премиер на съседна страна беше хванат да нарушава противоепидемичните мерки. При това не един, а цели два пъти.

Извън този анализ на нашенското опърничаво поведение отделянето на един толкова сериозен и ценен капацитет от здравни инспектори, които, вместо да се занимават с по-смислени неща, обикалят по тъмни доби и дебнат за нарушители на мерките, си е, меко казано, загуба на време, сили и средства. Още повече като се има предвид, че и много от наложените глоби така и няма да бъдат никога събрани поради несъвършенствата на фискалната ни система. А това създава една самонадеяност и чувството, че държавата е безсилна и че всеки в нея може да си прави каквото си иска. А това не може да е така. В едно истинско демократично гражданско общество отделният индивид поставя личното наравно с общественото. Хората мислят не само за собствените си желания и прищявки, а и как те ще се отразят на останалите. И онзи, който заради една пържола и три ракии, сервирани на бели покривки в ресторант, поставя на риск не само собственото здраве, а и това на семейството си, но и на десетки други, с които би влязъл заразен в контакт, този човек спокойно би могъл да бъде наречен идиот. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.