Банкерът беглец Цветан Василев отново се пробва да финтира Темида, като поиска да бъде разпитан от съда, само че чрез видеовръзка. Вместо да се върне у нас, за да бъде съден за източването на КТБ и измамените хиляди вложители, Василев пусна в сряда адвокатите си да пробутат исканията му пред съда.

Това стана ясно по време на съдебно заседание по делото за източването на КТБ, което се води задочно срещу бившия банкер, обвинен за ръководител на организирана престъпна група.

В съдебната зала един от защитниците му – Константин Симеонов заяви, че укриващият се подсъдим бил готов да даде обяснения пред съда по всяко време. Това обаче можело да стане „когато съдът реши да му предостави тази възможност с оглед правото му на защита и правото му да дава обяснение“. Симеонов заяви още, че Василев оставя на съда да реши по какъв начин да го разпита – чрез видеоконферентна връзка или пред сръбски магистрат по линия на международната правна помощ. Адвокатът се оплака пред съда и че два пъти прокуратурата е отказала на искания на Василев да бъде разпитан по видеоконферентна връзка под предлог, че обясненията ще попречат на разкриването на обективната истина. „Позицията на прокуратурата никога не е била, че обясненията на Цветан Василев ще попречат на делото. Факт е, че Цветан Василев стана причина за съществуването на все още висящо производство в Сърбия за неговата екстрадиция.

То не е приключило само по негова вина.

Той има възможност лично да участва в съдопроизводството у нас, като даде разрешение да бъде екстрадиран. Как очаквате прокуратурата да толерира недобросъвестното поведение на един обвиняем, сега и подсъдим. Ние считаме, че няма обективна пречка Цветан Василев да се яви да даде обяснение лично“, заяви пред съда един от прокурорите по делото – Даниела Начева. Тя добави, че държавното обвинение не е против Василев да даде обяснение, но да е лично, другите начини са само за добросъвестните подсъдими.

„Не считаме, че искането трябва да бъде уважено. Съдът вече реши делото да е задочно по отношение на Цветан Василев.

Видеоконферентният разпит на подсъдимия е изключение,

той се прави само когато има обективни пречки за личен разпит“, заявиха от държавното обвинение. След кратко съвещание съдът обяви, че следва да положи всички усилия относно възможностите, включително и технически, за провеждането на подобно процесуално-следствено действие. Съдът ще отправи питания и до българските, и до сръбските власти. „Съдът не трябва да отказва правото на подсъдим да дава обяснения“, заяви председателят на съдебния състав Вержиния Петрова. По време на съдебното заседание подсъдимите по делото имаха възможност да дадат обяснения. Това стана, след като на предишното заседание във вторник съдът реши да спре четенето на обвинителния акт заради законова промяна.

Всички подсъдими не се признаха за виновни

и заявиха, че никой не ги е канил, нито склонявал да участват в организирана престъпна група, нито им е давал нареждания да извършват престъпления. Подсъдимите заявиха, че са изпълнявали задълженията си по трудовите договори, които са били сключили. Съдът прие искането на другия адвокат на Василев – Лазар Карадалиев, на следващото заседание да не бъдат разпитани първите петима свидетели, а другите, които да разкажат за отпускането на кредити на кухи фирми. Така главният свидетел Бисер Лазов, който е първи в списъка на свидетелите, ще бъде разпитан по-късно. Делото продължава през март.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грантаджиите в Темида оправдаха за втори път касичката на Командира

Грантаджиите в Темида успяха за втори път да спасят от затвора един от най-близките авери на Иван Костов – Георги Кирчев. Бизнесменът, известен като Касичката на Командира, е подсъдим по т.нар дело „Алабин“, което приключи за втори път с оправдателна присъда.

„Антикорупция“ иска 2,8 млн. лв. от адвокат на банкера-беглец Цветан Василев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иска 2 800 963,74 лв. от адвоката на бизнесмена Цветан Василев - Лазар Карадалиев, тъй като получил сумата, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи.

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

В нова атака срещу Делян Пеевски: Цветан Василев свали маската за делото „РИКО“

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

Пореден отчаян в ход в опит да замаскира руските си обвързаности и да прехвърли вниманието от престъплениятаси върху друг предприе банкерът-беглец Цветан Василев, сваляйки маската по т.нар дело „РИКО“.