Банкер остави Женева и прави сирене  в Обнова
3

Заради приятелствата в България

Банкер остави Женева и прави сирене в Обнова

Иван Глухаров майстори мезета в селото на Григор Вачков

На много от щандовете на търговските вериги привличат погледа тумбести бурканчета, пълни с топчета мариновано мляко.

Или пък млечни мезета с ароматни и необичайни подправки. Те са от мандра Обнова, а тяхната история е повече любопитна и без преувеличение буди истински патриотични. Точно такива истории са най-ценното и това, което всъщност остава при направата което и да е ястие. Защото появата му съдържа копнежи, мечти и разкрива в най-пълна степен характера на един народ. Точно такава вълнуваща е историята на 24-годишния Иван Глухаров.

Младеж

С него се запознахме в разгара на топлата септемврийска есен по време на фестивала за млечни храни в Луковит. Високият симпатичен младеж пристъпваше от крак на крак на щанда на малката мандра „Обнова“. Гледайки почти момчешкото му излъчване, човек би си помислил, че той е някой от учениците, привлечени да помагат по време на фестивала, за да изкара някой лев допълнително. Оказа се точно обратното. Иван Глухаров е почти съсобственик в мандрата. Отгоре на всичко е дипломиран финансист в Меката на златните кюлчета Женева.

Самота

Иван Глухаров защитава бакалавърска степен по финанси и банкерство в Женева. Можел е да остане и да работи там. Но се прибира в България. Защо? След като чужбина е мечтата на всеки втори българин и реализацията там. Ами просто е. Там хората са индивидуалисти. Със съседите си са само на здравей и чао. Можеш да работиш бюро до бюро с един човек и да не знаеш нищичко за него. На кръчми ли? Е, да, на кръчми се ходи с приятели. Но този изолиран и индивидуалистичен начин на живот не е моят стил. Затова се върнах в България, простичко обясни Иван Глухаров.

Хъс и удоволствие

Тук той с огромен хъс и удоволствие се посвещава на мандрата на дядо си. Е, да аз на практика би трябвало да съм потенциалният собственик, смее се младежът. За него не е нищо непознато. Като повечето български деца е отгледан от баба си и дядо си. От малък се мотая с дядо в мандрата и край животните, споделя той. Като цяло процесите в този бизнес не само не са му непознати, напротив, отрасъл е с тях. В момента следва магистърска степен в Аграрния университет в Пловдив, специалност млека и сирена, и работи в мандрата.

Собствен почерк

Иван вече е направил линия свои, които са изцяло нови продукти за българския пазар. Те са различни от традиционния вкус, но са много пикантни и неочаквани. Отлично мезе за купони. А защо не и просто за закуска. Един от тях е млечно мезе. То представлява съвкупност от сирена, които са подправени, така да че напомнят за вкус на месо и колбас. Късчетата са оваляни основно в мащерка и кимион. Другата негова прелюбопитна идея е буркан с топчета цедено мариновано кисело мляко и др.

Банатски българи

Мандра Обнова работи само с българско мляко. Суровината е от собственото им стадо от 100 шарени крави, както и от няколко съседни ферми. Всъщност от края на деведестте години неговият дядо създава две малки мандри. Първо е купил старото млекопреработвателно предприятие в Обнова. Обновява с машини и съоръжения. Там се произвежда кисело мляко, прясно мляко и масло. Другата пък е в Трънчовица. Изключително интересно село, на банатски българи, които са християни католици. Това е и родното място на легендата от нашето кино Григор Вачков и на друг актьор Веско Зехиров, характерен актьор и комедиен актьор, любимец на врачанските театрали. Та в това интересно място в мандричката се произвеждат кашкавали, сирена, топени сирена, кашкавалени ролета. Там именно младежът прави експерименталната си линия с необичайни продукти.

Козе и овче

Преработват около 10 тона мляко на ден. Преработват сезонно и и овче мляко, от което правят основно кисело и от тази година сирене. Предстои да изкупуват и козе мляко, за да правят сирене и кисело мляко.

Провокира ли те Швейцария, известна като страна на сирената да започнеш да се занимаваш с млекопреработка? Провокира ме с това да открия себе си и да проумея къде искам да живея. И това, което създавам, да е със стандартите на Български държавен стандарт, отговори убедено 24-годишният Иван Глухаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.