Банкер №1: Отсрочените кредити са за над 9 млрд. лева

Банкер №1: Отсрочените кредити са за над 9 млрд. лева

До момента отсрочените кредити са в общ размер от над 9 млрд. лв. Възможност за забавени плащания са получили над 14 хил. предприятия и повече от 93 хил. домакинства. Това е реално и значително облекчаване на финансовите условия през най-трудния период на кризата, каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев по време на откриването на юбилейната учебна година в УНСС.

Според него банките са влезли добре подготвени в настоящата криза, като те „реагират адекватно” и „продължават да са в добра кондиция”. Той напомни и за споразумението за суапова линия между Европейската централна банка (ЕЦБ) и БНБ на стойност 2 млрд. евро. „Този знак, че България стои стабилно в кризата от гледна точка на финансовата си позиция и на паричния си режим , бе разчетен еднозначно положително както от пазарите, така и от кредитните агенции и инвеститорите”, коментира Радев, като допълни, че предприетите дотук мерки са навременни.

Присъединяването ни към Валутния механизъм и към Европейския банков съюз пък е стъпка с огромно стратегическо значение, което тепърва ще се оценява вбъдеще, каза още Радев. Предстои на 1 октомври БНБ чрез банковия надзор да първата българска институция, пълноправен член на важна институция на еврозоната – Единният надзорен механизъм. „Само преди няколко години надзорът бе една от най-уязвимите и най-критикуваните регулаторни институции в страната. В момента той е една от най-солидните и най-силните институции, приета единодушно в семейството на европейския банков надзор”, завърши Радев.

Неяснотата по отношение на пандемията и нейното развитие обаче продължава, затова и от БНБ остават консервативни в своите прогнози за икономическия растеж на страната. „В момента работим по нова, актуализирана оценка за ситуацията за тази година и за това, което очакваме през следващата година. Ще публикуваме тази оценка през месец октомври”, каза банкер №1, който изтъкна, че в зависимост от развитията в страната и Еврозоната, от БНБ са готови да активират допълнителни мерки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.