Банкер №1: Кредитите за домакинства и фирми продължават да растат

Банкер №1: Кредитите за домакинства и фирми продължават да растат

Към края на октомври 2020 г. не само че не сме свидетели на стагнация в кредитната дейност, но кредитите за фирмите и домакинствата се увеличават на годишна база съответно с 2.5% и 7.3%. Това посочва управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в традиционния бюлетин на Асоциацията на банките за декември 2020 г.

По думите му банковият сектор е влязъл в кризата с над 19% капиталова адекватност на базовия собствен капитал от първи ред и с над 260% коефициент на ликвидно покритие, или многократно над регулаторните изисквания.Радев напомни и за предприетите в началото на 2020 г. мерки с общ ефект над 8% от БВП, като: капитализиране на цялата печалба в сектора, намаляване на чуждестранните експозиции с по-висок риск и отменяне на предвидените две увеличения на антицикличния капиталов буфер. С въведения мораториум, който само преди дни бе удължен до март 2021 г., бяха подпомогнати домакинствата и засегнатите фирми, които отсрочиха заеми за над 9 млрд . лв.

Гуверньорът на БНБ предупреждава, че в случай на влошена икономическа ситуация, банките трябва да са готови да оперират временно под комбинираното изискване за капиталови буфери, като трябва да имат готовност да изготвят и изпълняват планове за тяхното възстановяване. "Текущо анализираме ситуацията и като макропруденциален надзорен орган отчитаме възможния сценарий на изостряне на икономическата криза и свързано с това съществено влошаване на кредитните портфейли. Перспективата за продължаващи негативни развития в икономиката е основание да очакваме материализиране на кредитен риск и влошаване на качеството на активи в балансите на банките. Очертава се висока вероятност за обръщане на наблюдаваната през последните няколко години тенденция на спад в размера и дела на необслужваните експозиции. Изтичането на крайния срок на мораториума за отсрочване на задължения по банкови кредити също може да бъде последвано от повишаване на необслужваните експозиции", предупреждава банкер №1.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.