Банкер №1: България ще е готова за еврото до 2024 г.

Банкер №1: България ще е готова за еврото до 2024 г.

България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето. Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно. Това каза управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев в интервю за списанието на Българска стопанска камара (БСК).

Той напомни, че при всяка страна има различен период на участив във Валутно-курсовия механизъм ERM II. “Рекордьор е Литва – 10 години и половина, като изключим, разбира се, Дания, която участва в ERM II от 1999 г., но която не планира присъединяване към еврозоната”, поясни банкер №1.

Той увери, че еврото няма да доведе до повишаване на цените, но в дългосрочна перспектива те, заедно с доходите, ще се покачат.Окончателното ни присъединяване към еврозоната пък ще е в полза за клиентите на банките, тъй като финансовите институции ще оперират в по-сложна и конкурентна среда.

Радев отново изтъкна, че банковият сектор посрещна пандемията добре подготвен и силна ликвидна позиция, но ситуацията продължава да е несигурна. „Наскоро НСИ публикува експресна оценка за БВП в България, според която през второто тримесечие икономиката ни се свива с 9.8% на верижна база спрямо предходното тримесечие. В рамките на 2020 г. очакваме възстановяване на растежа, въпреки че крайният икономически резултат за цялата година остава труден за прогнозиране", завърши управителят на БНБ, като допълни, че успоредно с преодоляването на пандемията, българската икономика ще се позиционира в траектория на растеж.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.