Банката за развитие ще строи детски градини

Банката за развитие ще строи детски градини

Българската банка за развитие ще финансира трансгранични проекти и социална инфраструктура. Новината беше оповестена на финансов форум за 20-годишнината на финансовата институция.

ББР ще поеме ролята на финансираща институция по плана InvestEU от 2021 г. Тази програма на Европейския съюз наследява плана „Юнкер" и ще подкрепя частния сектор в европейската икономика. По новата програма InvestEU ще бъде отпуснат финансов ресурс за 570 млрд. евро за малки и стартиращи фирми в европейски страни.

Новата програма има и нови приоритети

- изменения на климата, кръгова икономика, дигитализация и изкуствен интелект. Ще се използват гаранции от европейския бюджет, както и силна ориентация към пазара без квотна система. Очаква се програмата да генерира 650 млрд. евро допълнителни инвестиции в целия Евросъюз. За бенефициерите процедурата ще е улеснена - 14 финансови инструмента се сливат в един, обясни Флорентин Хопмайър, член на кабинета на зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен. „Ще продължим да работим с групата на ЕИБ, но отваряме гаранции за други участници, като националните банки за развитие, което значи, че ББР е потенциален партньор. 25% от гаранцията може да се предоставят на други партньори“, уточни тя.

През последните години общото финансиране в България по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ, или фонд "Юнкер“), възлиза на 456 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2.4 млрд. евро. Страната ни е на трето място по инвестиции, отнесени към БВП.

Като представител на собственика на капитала министърът на икономиката Емил Караниколов отчете

изключително добри финансови резултати на банката

През 2018 г. ББР е постигнала най-добрите финансови резултати за изминалите две десетилетия. „Тя постигна най-високи нива на капиталова адекватност в банковата система, балансовата стойност на активите на банката надмина 3 млрд. лв., нараствайки с 2%. Печалбата нараства, дадени са 400 млн. лв. кредити за бизнеса, което е 3 пъти повече от 2017 г. Миналата година беше създаден Фонд за капиталови инвестиции. Тази година ще бъдат създадени още две дъщерни компании – „ББР лизинг“ и „ББР факторинг“, които ще осигурят достъп до финансиране за българската индустрия чрез пълен набор от финансови услуги“, посочи министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.