Банката Менду в ареста, чакал да го освободят с обаждане
7

Банката Менду в ареста, чакал да го освободят с обаждане

Давал кредити по 200 бона, брат му държал проститутките на магистрала „Тракия“. Жриците му плащали 15 евро за клиент и 5 евро за терен

Банката Менду, както ромите от Аджисан махалата наричали лихваря Стефан Асенов, не се занимавал с даване на малки кредити. Сумите му тръгвали от по 100 – 200 хиляди лева нагоре. Лихвите ги определял в зависимост от това на кого дава парите. Основните си спестявания, които били препрани през имоти и луксозни коли, държал в чужбина. Това съобщиха на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов и директорът на ОД на МВР ст.ком. Йордан Рогачев.

Това, че разследващите знаят как хората от Аджисан махалата са наричали лихваря, са го разбрали при разпит на един от свидетелите, разказа окръжният прокурор. „Прочетох показанията му и изумях. От ромската етническа принадлежност приемат, че взимат парите от банката „Менду“. С дребни суми не се е занимавал – 3-4 000 лева не представлявали интерес за него. Все пак е банка. Зависило от човека, който иска, му били лихвите. Сумите – около 200 000 лева давал“, каза Попов. По думите му над 100 000 лева са намерени при претърсванията и изземванията, както и около килограм и половина златни накити.

При извършените процесуално-следствените действия в хотел „Мерита“ на магистрала „Тракия“, стопанисван от него и брат му, са били установени 7 проститутки в момент на дейност. 3 от тях преди това били разпитани. За дейността с проститутките Стефан и брат му ще имат още едно обвинение от прокуратурата. До момента са повдигнати обвинения за лихварството и за прането на пари на трима: Стефан – Мендуто, брат му и жената на Стефан, с която той живеел на фактически начала. Нейното обвинение е за пране на пари.

Мендуто развивал бизнеса си от 2008г. Имал широк контакт на всички нива в различни институции. В квартала разправял, че има чадър и затова си върти бизнеса необезпокоявано. Разследващите имат срс-та, от които става ясно, че е поддържал контакти, ял и пил е на една маса с полицаи и дори с магистрати. „Ние имаме доказателства за контакт, а дали е имало чадър и помагане, тепърва ще се установява и по тази линия ще се работи още по-усърдно“, съобщи Румен Попов.

По думите му потърпевшите от лихварството на Мендуто са били стотици. „Истината е, че ги е много страх от контактите му, които той има с институциите. Почти всеки един от тях твърди, че той всеки момент ще се оправи. Дори по време на беседата си с оперативния работник той очаквал да бъде получено всеки момент обаждане към окръжния прокурор. Този бизнесмен, който очаква, след като е ял, пил с полицаи и магистрати, очаква всеки момент някой да го освободи с едно позвъняване. Това няма как да стане. Заявявал е, че всеки момент ще бъде освободен. Той наистина не вярваше, че някой влиза в къщата му. Не ми е лесно да заявя. По-скоро се чувствам неудобно, откакто съм окръжен прокурор, че някой някъде му е помагал“, обясни окръжният прокурор.

Стефан нямал нито ден трудов стаж и през годините е платил общо само 13 000 лева данък на държавата. В същото време той и фамилията му имали над 60 луксозни коли, чиято обща стойност е за около 2 милиона лева. 15 от тях са намерени, останалите 45 се издирват. Направил е 116 сделки с недвижими имоти, предимно за ипотеки. Давал е парите срещу ипотека на имота. Препирал е спечеленото със сделки с недвижими имоти в Пловдив и с покупко-продажбата на луксозни коли. Имал дузини придобити имоти – над 100, част от които отдавал под наем. Част от тях е кооперация на 6 етажа, чиито готови апартаменти давал на квартиранти.

Брат му искал 20 евро такса от проститутките – 15 евро за клиент и 5 евро за предоставяне на помещението за ползване.

До момента са разпитани над 60 свидетели за 24 часа. Обвиненията към тримата са за: пране на пари, данъчни престъпления, различни от лихварството, лихварството, проституция и склоняване към проституция. Предстои в съда да бъде внесено искане 72-часовият арест на Стефан, брат му и жена му, да бъде удължен с постоянно задържане под стража.

Разследващите нямат данни Мендуто да се е познавал с Кирил Рашков. По-скоро тяхната информация е, че Стефан Андреев е наследил в Аджисан махалата някакъв друг голям местен лихвар на име Али.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.