БАНИЦА ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ: Три рецепти, с които да омагьосате гостите си
4

БАНИЦА ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ: Три рецепти, с които да омагьосате гостите си

Едва няколко часа ни делят от новата 2022 г., но тъй като 31 декември тази година се пада работен ден, вероятно повечето от Вас тепърва си тръгват от работа, бързайки към кухнята у дома, където да приготвят бързи, вкусни и впечатляващи ястия за новогодишната трапеза. Дългогодишна традиция, която българските семейства спазват, е на масата задължително да има баница с късмети. 

И тъй като през последните близо 2 години сме поставени в необичайна ситуация заради COVID пандемията, то и днешните рецепти за баница ще бъдат необикновени заради своите съставки и начин на приготвяне.  С праз, с телешко или къпана - гарантираме Ви, че която и да изберете, ще успеете да омагьосате своите гости. 

Вестник „Монитор“ Ви пожелава здраве, щастие и безброй споделени мигове с любимите хора. 

Вита баница с праз

Необходими продукти: 

  • 500 г кори за баница
  • 4 яйца
  • 2 средни стръка праз 
  • 100 г сирене 
  • 3 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Празът се нарязва на средни по големина парчета заедно със зелената част, след което се поставя в тиган на котлона и запържва до полуготовност в 3-4 с.л. олио. Сваля се от котлона и се добавят киселото мляко, сиренето и две от яйцата. Сместа се разбърква внимателно - плънката Ви вече е готова. Следващата стъпка е  да поръсите по 3-4 с.л. от сместа върху всяка кора, след което да ги навиете на руло. Първото се завива на охлюв и се поставя в средата на тавата /30 см/. Всяка следваща кора се навива около първата. Готовите кори се заливат с 2 разбити яйца в 100 мл вода и 1-2 ч.л олио. Печете на 180 градуса за около 40 минути. 

* Рецепта: recepti.gotvach.bg

Баница с телешко и лук

Необходими продукти:

  • кори - 1 пакет
  • телешко месо - 500 г
  • олио - 10 гр.
  • лук - 20 гр.
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне: 

Запържете нарязания на ситно лук, след което прибавете месото, което е предварително смляно. Накрая добавете солта и смления черен пипер. Плънката се поръсва тук - там между корите, след като е изстинала. За да добие баницата приятен загар и лъскавина, отгоре се поръсва с вода и мазнина. Печете в умерена фурна до готовност. Важно условие е баницата да се премести на студено веднага след изваждането си от фурната, тъй като в противен случай ще спадне. До поднасянето си се държи покрита с кърпа. 

* Рецепта: recepti.gotvach.bg

Мързелива къпана баница

Необходими продукти:

  • яйца - 3 бр.
  • вода - 200 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г краве
  • олио - 125 мл
  • сирене - 200 г
  • брашно - 700 г + 100 г за разточването на корите
  • вода - 400 мл студена за заливане на баницата

Начин на приготвяне: 

Разбийте яйцата, хладката вода, оцета, солта и започнете да добавяте постепенно брашно. Трябва да получите меко тесто. Разделете го на 14 еднакви топки, покрийте ги със стреч фолио или кърпа и ги оставете да починат. Разтопете маслото и го смесете с олиото.Разточете една от топките - кората Ви трябва да е голяма, колкото и самата баницата.  Намазнете тавата и сложете разточената кора, залейте с лъжичка масло. По същия начин разточете и останалите 13 кори като върху всяка слагате по лъжица масло. Поръсете половината сирене върху третата кора, а след още 5 - и втората половина. Пече се на 180 градуса до готовност. Когато се изпече добре, я извадете и залейте със студената вода, след което е върнете във фурната и печете още 20 минути или докато поеме цялата вода. 

* Рецепта: recepti.gotvach.bg

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.