Баница със сирене- от вода и палма

Баница със сирене- от вода и палма

Поне една трета от сиренето, което слагаме на трапезата си, е бъкано с вода. Стар трик в нов аранжимент. Прилагаха го умело още търговците от времето на „зрелия социализъм”. Вадеха от тенекии и го слагаха на щанда в огромни тави, току пред погледа на купувача . А после го загъваха в мазна хартия, за да попие малко водата.

Миналото лято ни заведоха с благоверната в мандра в Троянския Балкан. Излязоха ми от дробовете всички фасове по стръмната урва, където и джипът на мой приятел не можа да стигне. Жена ми попита дали има неузряло меко сирене, че не била опитвала от десетилетия. Хапна, хареса й, но се възмути, че в мандрата понамирисва особено. Мандраджията бай Мичо обаче я чу и спокойно отсече:” Госпожо, истинска мандра и мъжки крака колкото и да ги миеш, все си понамирисват. А пък сирене, което не мирише, въобще не е сирене!” Прав е старият майстор, защото е публична тайна, че на пазара ни е пълно със сирене и кашкавал, които не отговарят на стандартите. Доказват го постоянно проучвания на потребителски организации. Фактите са стряскащи - неотдавна на пазар в София бе открито сирене със 70% вода.

Но малцина знаят, че дори знаменитият Български държавен стандарт, който обаче отдавна не е задължителен, допуска до 54% вода в нашенското бяло саламурено сирене. Това добре, но ако в „кръстеното” с водица има за разкош още хидрогенирано палмово масло значи сме си купили всичко друго, но не и сирене. След като мерките за съдържание на палмата все пак бяха затегнати през последните 1-2 години, сега на мода е измамата с повече вода. Към това като прибавим, че често ни пробутват и неузряло сирене, картинката става още по-мрачна. То няма как и да узрее, след като е само вода, палма и сухо мляко.

А истинското, което го знаем от трапезата на баба на село, струва повече и се прави от мляко. Затова уважаващите себе си и клиентите фирми продават по-скъпо истинските сирене и кашкавал, защото са им по-големи разходите за производство. А не по 7-8 лева килото, колкото вървят подобията.

Затова и от бранша настояват мандри, които произвеждат млечни продукти менте, първо да отнасят яки глоби, а после и да ги затварят, ако не са си взели поука. В новия Закон за хранителната верига, който депутатите вече гласуваха на първо четене са предвидени точно такива санкци. И за нелоялни производители, и за търговци. Но по-важното е тези санкции наистина да се налагат, а не законът да се заобикаля като врата в поле. Както неведнъж се е случвало досега.

Но да беше само проблемът качеството на някои млечни продукти, с мед да го намажеш. Една разходка из кварталния пазар стига човек да се убеди, че част от вносните домати, краставици, дини и прочее зеленчуци и плодове също не са първо качество. Но за сметка това са по-евтини от нашенските. Иначе по щандовете гъмжи от етикети - „Биволско сърце от Петрич” върху домати, расли в оранжерии в балканските ни съседи.

Затова е най-добре да си отваряме очите и да залагаме на проверени стоки, в чието качество вече сме се убедили. В противен случай домашната баница с вода и палма, вместо с истинско сирене, ни е в кърпа вързана.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.