0

З а втора поредна година ромите от квартал „Столипиново“ в Пловдив няма да правят шумни тържества за ромската Нова година. Миналата година празникът бе помрачен от смъртта на Антон Карагьозов, председател на фондация „Рома“ в града. Тази година, заради многото случаи на заразени с новия щам „Омикрон“ отново няма да има веселби в квартала.

За втора поредна година ромите от квартал „Столипиново“ в Пловдив няма да правят шумни тържества за ромската Нова година. Миналата година празникът бе помрачен от смъртта на Антон Карагьозов, председател на фондация „Рома“ в града. Тази година, заради многото случаи на заразени с новия щам „Омикрон“ отново няма да има веселби в квартала.

„Купуваме петел и го колим, а след това го готвим с кисело зеле. Правим сармички и тиквеник, а на обяд се събираме на масата всички“, обясняват роми от „Столипиново“ как празнуват своята нова година – Василица. Традиционно ромският празник се чества три дни – от 13-и до 15-и януари, като кулминацията е през втория ден. В минали години пред дома на Карагьозови се организираше празнична томбола. Участниците си закупуваха билетчета и обикновено внукът на покойния Антон Карагьозов теглеше жребия. Голямата награда бе шарен петел, а сред останалите награди имаше щафети със салам, бутилки с вино, шоколади, вафли и други лакомства. Томболата бе съпроводена от много танци и музика на живо. Всичко това и тази година няма да се проведе поради ограничителните мерки заради Ковид и забраната да се струпват много хора на едно място. Така всеки от „Столипиново“, който желае да празнува, го прави в дома си в тясна семейна атмосфера.