Бананът помага на последните домати да узреят

Бананът помага на последните домати да узреят

Отделят етилен, който ускорява процеса

Едно от най-големите предизвикателства при по-хладния климат е късият сезон за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Много често сме в надпревара с времето, за да приберем последната реколта, преди да дойдат студовете и сланите. Когато дойде есента, много градинари са загрижени, че последните зелени домати няма да могат да узреят навреме. Но не се притеснявайте. Има много начини да накарате доматите да узреят по-бързо.

Един от най-разпространените е да направите полиетиленов тунел, който дава време на доматите да узреят напълно. Дори да нямате полиетиленов тунел, вие можете да покриете отделни растения с различни материи. По този начин ще повишите температурата около тях, особено когато градусите паднат през нощта.

Освен с покривало има и други начини да повишите температурата около растенията.

Един от тези начини е да разпръснете слама или тор край тях, като по този начин създадете топло легло. То ще загрява почвата около растенията при разлагането на материалите.

Можете също така да инсталирате система от тръби с гореща вода. Можете да сложите също така слънчев колектор за топла вода. Друг вариант е да поставите чаена свещ под растението, но трябва да следите пламъкът да не подпали нещо.

 

Газ

 Когато плодовете като доматите зреят, те отделят газ етилен, който ускорява зреенето на другите плодове наоколо. Някои определени плодове отделят по-голямо количество от този газ, докато зреят. Бананите са известни с това, че произвеждат много етилен.

Като поставите зреещ банан под доматеното растение, ще накарате доматите да зреят по-бързо. Поради същата причина бананите не трябва да са в една купа с други плодове, защото много бързо ще ги накарат да презреят.

Вместо да купувате банани, можете да използвате и добре узрели ябълки, ако имате такива в градината си. Освен че ще отделят етилен, ябълките при разграждането си ще обогатят с хранителни вещества почвата. Ефектът от етилена ще се повиши още повече, ако изградите полиетиленов тунел за доматите или покриете всяко отделно растение. Това ще увеличи концентрацията на газа и ще накара зелените плодове да узряват по-бързо.

 


Поливане

 Друг начин за бързо узряване е да направите резитба на доматите, както и да ги поливате. Растенията изискват голямо количество вода през лятото, времето, когато се формират цветовете и плодовете. През есенните месеци резитбата и поливането ще стресират растенията, но по този начин ще накарат плодовете по-бързо да узреят. Ако преди сте поливали всеки ден, добра идея е да разредите поливките до 2-3 седмично. Може дори да са по-нарядко, като това зависи от температурите и климатичните условия.

 

 

 

Болести

 


Премахвайте всички гнили и повредени растения и плодове. Здравите растения дават по-добра реколта. Преди да предприемете каквито и да е други мерки, за да стимулирате зелените домати да узреят, най-важната стъпка е да се уверите, че растенията са здрави. Всеки ден ги проверявайте за болести и неприятели. Болестите по растенията са типични за този сезон. Ако видите симптоми на някакво заболяване, трябва да изрежете всички засегнати части възможно най-бързо. По този начин не само ще удължите живота на растенията, но също така ще повишите добива. Растения, които са засегнати от заболяване, насочват енергията си към справяне с него вместо към узряване на плодовете.

 

Премахнете листата, които засенчват плодовете

 

Друг начин растенията да се фокусират върху зреене на плодовете е да им извършите резитба. Премахнете зелените части в долната част. Това ще накара растенията да се фокусират по-малко върху фотосинтезата и повече върху узряването на плодовете. Освен това ще увеличите слънчевата светлина, която достига до плодовете, а това ще повиши скоростта, с която те зреят. Поради тази причина премахнете листата, които блокират светлината към плодовете, така че те напълно да бъдат изложени на слънце.

Премахнете новите цветове. По това време на годината не искате вашите доматени растения да вадят нови цветове, тъй като те няма да завържат плод. Поради тази причина премахвайте новообразуваните цветове, така че растението да може да се фокусира върху зреенето на плодовете.

Добра идея е също така да изрежете всички малки плодове, които в скоро време са се формирали, тъй като не се очаква те да узреят. По този начин растенията ще насочат енергията си към тези плодове, които вече са се формирали напълно и им предстои да узреят.

На последно място – опитайте се да стресирате растенията. Буквално. Може да звучи брутално, но по този начин те ще превключат в режим на оцеляване, което значи по-бързо узряване, за да може да се произведат годни семена. Това става по следния начин – хванете растението за ствола и леко го издърпайте, така че да се разхлаби кореновата система.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.