БАН с конкурс за избор на 17 академици и 23 член-кореспонденти

БАН с конкурс за избор на 17 академици и 23 член-кореспонденти

Българската академия на науките обявява конкурс за избор на 17 академици (действителни членове) и 23 член-кореспонденти (дописни членове) на БАН.

Местата по научни области са разпределени по следните области и научни направления:

 1. Академици

Математически науки – 1, Физически науки – 1, Химически науки – 2, Науки за земята – 1, Инженерни науки – 2, Биологически науки –  2, Медицински науки – 2, Хуманитарни науки – 2, Обществени науки – 1, Аграрни и лесовъдни науки – 1, Изкуства и изкуствознание (изкуствоведи) – 2.

2. Член-кореспонденти

Математически науки – 2, Физически науки – 2, Химически науки – 2, Науки за  земята – 2, Инженерни науки – 1, Биологически науки –  2, Медицински науки – 2, Хуманитарни науки – 1, Обществени науки – 2, Аграрни и лесовъдни науки – 2, Изкуства и изкуствознание – 2.

3. Член-кореспонденти, които не са навършили 50 години към датата на обявяване на конкурса от всички области на науката – 3.

Съгласно чл. 5, ал.1 от Правилника за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН (утвърден на основание чл. 7 от Закона за БАН и чл. 53, т.1 от Устава на БАН от Събранието на академиците и член-кореспондентите) предложения (номинации) за участие в конкурса за академици и член-кореспонденти могат да правят: група академици (не по-малка от 4 души, от които поне двама са от областта на конкурса), факултетните съвети на висши училища и университети; научни съвети на институтите на БАН и на ССА; централните ръководства на творческите съюзи на учените и от съюзите в областта на изкуствата.

Съгласно чл. 2, ал. 1 и ал. 3 от Правилника за избиране на академици  и член-кореспонденти (Правилника) в конкурса могат да участват български граждани, които са професори и доктори на науките (с представяне на  ксеро-копия от съответните документи). Съгласно чл. 2, ал. 1 от Правилника, кандидатите за  академици трябва да са вече член-кореспонденти на БАН, а според ал. 3 и ал. 4 на чл. 2 в конкурса за член-кореспонденти могат да участват лица, които към датата на обявяване на конкурса не са навършили 65 години. В съответствие с ал. 2 и ал. 4 от Правилника в областта на изкуствата се избират български граждани с висше образование, изтъкнати дейци на културата и изкуството.

Предложенията за избиране на академици и член-кореспонденти на БАН трябва да съдържат: мотивирано предложение от група академици и/или протокол от заседанието на институцията (виж по-горе), която номинира кандидата с мотивирано становище за неговите постижения. В съответствие с чл. 6 от Правилника заявленията  трябва да постъпят в деловодството на БАН – Администрация, стая № 116, до един месец след датата на публикуване на тази обява (краен срок 17 юни 2021 г.). Предложенията се предават или изпращат в запечатaн плик с надпис „За конкурса за академици и член-кореспонденти (2021 г.)” на адрес: Българска академия на науките, БАН – Администрация, София 1040, ул. „15-ти ноември” № 1, стая № 116 (за справки: тел. 02/9795263, както и 02/9795228). В съответствие с чл. 7 от Правилника, в срока определен по чл. 6, кандидатите за участие в конкурса подават, освен изискваните документи по чл. 6 и допълнително изискуемите по чл. 7, ал. 1 документи в два екземпляра и при техническия секретар на избраното от тях отделение на САЧК.

В едноседмичен срок от  изтичане на крайния срок за подаване на предложенията, съгласно чл. 9, ал. 1 Централната изборна комисия (ЦИК) извършва преглед на подадените документи   и обявява допуснатите кандидати до участие в конкурса на електронната страница на БАН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.