Българската академия на науките раздаде общо 60 500 лв. на 17 млади учени. Паричните възнаграждения са за победители в конкурсите „Проф. Марин Дринов” и „Акад. Иван Гешов”. Те бяха връчени от министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева.

В конкурса за най-млади учени до 30 години „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ грамота и парична награда от 3000 лв. получиха петима докторантите в Академията в пет направления. За постижения в областта на „Информационни и комуникационни науки и технологии“ е награден Николай Николов, в направление „Енергийни ресурси и енергийна ефективност“ приз взема Павел Павлов, грамота и 3000 лв. в направление „Нанонауки, нови материали и технологии“ печели Катя Каменова-Стоянов, в направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност” победител е Дарина Бойкина, а в „Човек и общество“ Петър Топуров. С допълнителна награда в размер от 1 500 лв. за постижения в научно направление „Нанонауки, нови материали и технологии“ пък е наградена Радост Иванова, която е докторант от Институт по механика. Тя се занимава с характеризиране на реалогичните свойства. „Идеята на моя проект е разработване на реологичен подход за оценка на хибридни структури с разграфени нанотрабички.“, обясни Иванова пред „Монитор“. Новият метод ще има приложение в 3D печата и изработката на различни елементи.

4000 лв. и грамота Общото събрание на БАН присъди на 11 млади учени до 35 г. „Проф. Марин Дринов“. Те получиха награди в девет категории. За постижения в научно направление „Информационни и комуникационни науки и технологии“е награден д-р Венелин Тодоров, в „Енергийни ресурси и енергийна ефективност“ д-р Кирил Христов от Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика, в сферата на „Нанонауки, нови материали и технологии“ грамота и парична награда взема д-р Ивалина Трендафилова, а в „Биоразнообразие, биоресурси и екология“ гл. ас. д-р Боян Вагалински. По два приза има в направленията “Биомедицина и качество на живот“ - на ас. д-р Радослав Александров и ас. д-р Манол Огнянов, и „Климатични промени, рискове и природни ресурси“- на д-р Радослава Бекова и гл. ас. д-р Методи Методиев. Сред наградените в конкурса „Проф. Марин Дринов“ са ас. д-р Даниела Йорданова Аветисян в направление „Астрономия, космически изследвания и технологии“, гл. ас. д-р Таня Стоянова Матанова в „Културно-историческо наследство и национална идентичност” и гл. ас. д-р Люба Динкова Спасова в „Човек и общество“. Спасова е от от Институт за изследване на обществата и знанието и работи по темата „Престъпления от омраза. Нормализация на социалната обусловеност на омразата“. Тя обясни, че този проблем съществува откакто се е появило разделението „ние-те“, но глобализацията, миграцията икономическите и социалните проблеми ги засилват. Спасова уточни, че мястото в обществото не е фактор. „Пътят за достигане до тези еди е различен. Има млади хора от добри семейства и елитни училища, но те също са радиклаизирани, както и такива от ниските социални прослойки, които не са повлияни“, коментира тя. Младият учен смята, че предразсъдъци винаги са съществували , но все повече е социално приемливо те да се показват.

На честването академично слово на тема "Образование, наука и национални ценности. За възходите и паденията в новото българско битие" произнесе доц. д-р Христо Попов - директор на Националния археологичен институт с музей на БАН.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".