БАН представи в Пловдив последно поколение технологии за трансфер на научни постижения в бизнеса
5

БАН представи в Пловдив последно поколение технологии за трансфер на научни постижения в бизнеса

Централната лаборатория за приложна физика към БАН в Пловдив показа модерно оборудване от ново поколение, с което разширява научната си дейност и помага на десетки компании за трансфер на научни постижения, съобщиха от община Пловдив.

Екипът ѝ участва в няколко научни програми на ЕС и вече е инвестирал над 2.5 млн. лв. в ново оборудване и материали. Изграденият научен център е специализиран в нанотехнологии и защитни покрития на различни инструменти и материали, произведени от метал, а последните разработки са върху изкуствени стави за човешкото тяло.

Лабораторията разполага и със сканиращ електронен микроскоп на стойност над 1 млн. лв., предназначен за изследване на морфологията, структурата и състава на свръхтвърдите покрития, разработвани от учените. Той е единствен по рода си в България и Източна Европа, с помощта на който се правят анализи на материалите в технологичното и иновативно производство.

„Целта ни е свързване на интересите на науката и бизнеса, като фокусът е в партньорството чрез младите хора, студентите и докторантите, които ще могат да упражнят знанията си на практика. Така през 2023 година вече активно ще се работи с фирмите, ще създаваме стартиращи предприятия и ще обучаваме младите хора“, обясни проф. Илия Железаров, ректор на Технически университет – Габрово, водеща организация по проекта за изграждане на Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“.

 „Лабораторията за приложна физика е част от структурата на БАН в Пловдив и е едно от малкото звена, които прави трансфер от науката към бизнеса. Това помага на индустрията да бъде по-конкурентноспособна и по-ефективна. Тук се инвестираха много европейски и национални средства предимно в най-съвременно оборудване  и ние сме много горди от бързото развитие на лабораторията“, посочи заместник-кметът Стефан Стоянов.

От миналата година функционира и Изследователски център по мехатроника и нанотехнологии, разположен в така наречената „Чистата стая“, в която запрашеността е намалена от няколко милиона частици до 100 000, благодарение на хепафилтри.

„След разработване на даден материал или технология за него тя се трансферира в индустрията под различни форми, за които фирмите предоставят метални продукти и материали  за поставяне на специалното нанопокритие, което ги прави устойчиви на корозия и износване“, обясни Доц. Лиляна Колаклиева, директор на лабораторията и допълни, че по този начин се удължава поне два пъти времето за тяхната употреба.

Става дума за инструменти, матрици, поансони, които се използват в металообработваща индустрия, също така широко приложение на покритията има в сфери като автомобилостроенето, самолетостроенето и медицината, свързани със спазване на изисквания за корозионна устойчивост и биосъвместимост. Нанопокритието се нанася в стендове, протези, които да не отделят вредни частици в организма. Специалните покрития защитават хората от вредно въздействие на металите.

Високотехнологичното оборудване в Централната лаборатория по приложна физика на БАН в която работят 30 учени и технолози, ще позволи на много български млади учени чрез съвременна техника да правят научни изследвания и разработки в България, които да са полезни за бизнеса. В момента Центърът работи с 30 фирми от цялата страна.

В „Чистата стая“  се разпрашават частици от един източник и се нанасят на покритията. Йонизиран газ, най-често аргон „бомбардира“ мишената с материала, който трябва да се нанесе. Избитите от него частици се нанасят върху съответните инструменти. Слоевете, които се получават са с изключителна гладкост и се нанасят при различни температури – от стайна до 500 градуса. Това е единствената машина в Източна Европа. Покритията най-често се нанасят в матрици за части в индустрията.

Лабораторията разполага и в втора машина, която нанася покритието с изпарения от волтова дъга, който метод е по-широко използван в индустрията. Допълнително се правят и тестове и изследвания за това колко дълго може да издържи нанопокритието и неговото сцепление с материала.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.