БАН избра още трима нови академици

БАН избра още трима нови академици

Трима нови академици в областта на медицинските и хуманитарни науки избра днес Събранието на академиците.

Двама от тях са в отделение „Медицински науки“.  Академик д-р Григор Ангелов Горчев е роден  през 1956 г.  Той е със специалност "Акушерство и гинекология, онкология, хирургия". Национално и световно известен специалист в областта на роботичната и лапароскопската хирургия. Иноватор и внедрител на нови оперативни и неоперативни методи в областта на гинекологията. Университетски учен и преподавател. Член-кореспондент на Българската академия на науките от 2014 г. Работи в Медицински университет Плевен. Академик д-р Чавдар Крумов Славов е вторият новоизбран в отделени "Медицински науки". Той е роден е през 1953 г. и има специалност: урология , трансплантология, хирургия,  онкология. Национално и международно известен уролог, участник в български и международни иновативни изследвания и лечения при рак на простата и други заболявания на урогениталната система. Университетски преподавател и изследовател. Член-кореспондент на Българската академия на науките от 2014 г. Работи в УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ.

 В отделение „Хуманитарни и обществени науки“ в направление „Хуманитарни науки“ пък е избран  академик Васил Атанасов Николов. Роденият през 1951 г. е световноизвестен учен в областта на археологията  и историята. Научните му приноси са в различни аспекти на изследването на късната праистория: произход на неолитната култура на Източните и Централните Балкани, неолитната керамика, праисторическата архитектура, специализираните производства през халколита, комплексното общество през халколита, религиозно-митологичната система на древните земеделци, праисторическите ямни светилища, първите каменни праисторически крепости в Европа и т.н. През  2014 година е избран за член-кореспондент на БАН. Работи в Националния археологически институт с музей на БАН.


 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.