БАН избра още трима академици в две области

БАН избра още трима академици в две области

Събранието на академиците избра днес трима нови академици в областите “Aграрни и лесовъдни науки” и “Изкуство и изкуствознание”.

В отделение „Аграрни и лесовъдни науки“ за академик е избран Атанас Иванов Павлов. Той е роден през 1967 г. Основните му  научни приноси са в направления: Биологично активни вещества от растителни in vitro системи с приложение в хрнително-вкyсовата, козметичната и фармацевтичната промишлености. Разработване на водни двуфазни системи като нетрадиционни методи за култивиране на растителни системи in vitro. Нови и нетрадиционни биореакторни системи за култивиране на растителни системи in vitro. Клетъчна агрономия с мултиметаболитни анализи. Работи в Института по микробиология „Стефан Ангелов“ на БАН. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

 В отделение „Изкуство и изкуствознание” са избрани двама нови академици. В направление „Изкуство“ академик става Владимир Пантелеев Зарев. Той е роден през 1947 г., писател. В творчество му се отразяват вибрациите на особено значими периоди от националната ни историческа съдба, на рухнали илюзии и надежди, портрети на родови общности, пренесени в бъдещето, към хоризонтите на осмислянето им с възприятията и чувствителността на съвременника. Главен редактор на списание за българска и преводна литература „Съвременник“.

В Направление „Изкуствознание“ е избрана академик Светланка Емилова Куюмджиева. Тя е родена през 1949 г. Изкуствовед, откривател, основоположник, анализатор на процесите в изследване на хилядолетната история на българската музика в периода 9 – 19 век, с постижения и иновации в изследване на нови музикални извори, нови песнопения, древни  ръкописи, оригинални произведения свързани с имената на преки ученици на светите Кирил и Методий, ярки и без паралел във византийската музикална книжнина. Член-кореспондент на БАН от 2012 година.

Започна изборът на нови член-кореспонденти. В направление „Математически науки“ няма избрани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.