БАН и Военна Академия узакониха сътрудничеството си със споразумение
3

БАН и Военна Академия узакониха сътрудничеството си със споразумение

Българската академия на науките и Военна академия „Г. С. Раковски“ узакониха сътрудничеството си, след като председателят на акад. Юлиян Ревалски и началникът на Военната академия ген.-майор д-р Груди Ангелов подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност.

„Ние си партнираме от години с БАН, но това споразумение узаконяване на хартия нашето партньорство“, каза ген.-майор Ангелов.

Първа стъпка от изпълнението на договореностите е стартирането на нова съвместна бакалавърска програма „Киберсигурност“ от тази учебна година. За нея вече има 6 записани бакалаври, сподели началникът на Военната академия. „Това трябва да бъдат хора, които имат необходимите знания и умения по математика и информатика, защото изпитът, който се полага като условие е математика. Изискват се и резултатите от матурите“, обясни той. По думите на ген.-майор Ангелов кадрите в сферата на киберсигурността освен да бъдат добри IT специалисти, трябва да познават системата за защита на националната сигурност.

Акад. Ревалски заяви, че това няма да е единствената обща специалност. „В споразумението е казано, че си сътрудничим по специалности с взаимен интерес, затова очаквам и в други области да имаме съвместни програми“, каза председателят на БАН. По думите му Академията може да помага и със физици, химици, психолози, социолози.

Председателят на БАН допълни, че двете институции са се споразумели, че ще си представят взаимно всички ресурси. „Започваме първо от специалистите – наши колеги ще преподават. Нашите лаборатории ще бъдат отоворени за възпитаниците на Военна академия, включително и най-големия все още у нас суперкомпютър у нас – Авитохол. Ако се налага, ще предоставим и друг тип ресурси като семинарни зали“, каза още акад. Ревалски.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.