Балът - забавление или непремерен риск

Балът - забавление или непремерен риск

Заразен с коронавирус абитуриент отиде на бал, с което изпрати няколко десетки свои съученици и връстници в принудителна карантина и предизвика паника в цяло Велико Търново.

Решението на младежа да скрие за заболяването в случая е укоримо, но в същото време и разбираемо. Това е моментът, който зрелостниците чакат с огромно нетърпение и за който се подготвят с месеци. Като прибавим към това и купените за случая лъскави тоалети, за да може младежите да блеснат в цялата си светлина на червения килим, може би постъпката на младежа е очаквана. В случая дори не е важно дали родителите му са знаели, че момчето е болно, а дали трябваше отново да преживяваме истерията, наречена абитуриентски бал, и то в условията на пандемията. Забавление ли е събитието или непремерен риск?

Преди време баловете ни влизаха дори в полезрението на чуждите медии и бяха наречени „панаир на суетата“. И, общо взето, това е разбираемо, като се има предвид, че родители теглят кредити, за да изпратят отрочето си от училище и да се представи подобаващо пред приятелите си. Тази година дори пандемията заради коронавируса не спря абитуриентите да празнуват. В същото време в дискотеки и барове се влиза без маски. Едва ли е нужно да коментираме самите мерки и кое е правилно, кое не. Въпросът е, че в крайна сметка всичко опира до нашата собствена съвест. Все пак трябва да сме разумни - да пазим не само нас самите, но и околните. В случая абитуриентът от Бяла е играл извън правилата. Не само че не е уведомил за симптомите си, но е отишъл на публично събитие, срещал се е с десетки хора, „овършал“ е барове и дискотеки в Търново, за да стигне накрая до болница. Със сигурност ще запомни бала си, но едва ли споменът ще е приятен. Та сигурно преживяното ще е като обеца на ухото. Дано само няма лоши последици и контактните лица да не са заразени. Защото, ако не дай си Боже заради това неразумно поведение се наложи и други да влязат в болница, едва ли младежът ще си прости стореното. А колкото до карантината на съучениците му, това сигурно е най-малкото зло. Кой крив и кой прав в цялата ситуация нека всеки прецени за себе си. Но това е поредното доказателство до какво може да доведе безхаберието. Защото не говори добре за нас самите, че се налага да ни наложат стриктни мерки, за да спазваме правилата. А иначе си караме по нашенски и разчитаме на късмета. Всеки си мисли, че няма да се зарази, докато не му се случи на него самия. Вярно е, че веднъж се завършва училище и сбогуването с него е паметен миг. Но никой не е очаквал какво ще ни се случи тази година. А все пак здравето е по-важно, дискотеката с приятели няма да избяга. Нито пък морето ще пресъхне. Така че нека бъдем разумни, защото часове развлечение може да ни костват много.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.