Балканизира ли се Стара Европа?

Балканизира ли се Стара Европа?

Австриец и германец опитаха да бутнат рушвет от 30 евро на български пътен полицай, за да не им състави акт за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Служителят на реда и закона обаче отказал подкупа и сега двамата чужди граждани ще се наложи да се изправят пред съда, за да отговарят за наказуемото от родното ни законодателство деяние. Новината предизвиква доста въпроси и е повод за сериозни размисли какво става в добрата стара Европа и накъде е тръгнала тя? Още повече че от векове насам Германия и Австрия винаги са били образец и пример. Благодарение на това желязно спазване на законите и днес те са едни от най-силните политически и икономически държави. Точно в противовес на пословично нестабилните и на раздираните от кавги и етнически противоречия балкански държави.

През последните години обаче все повече започва да се случва нещо странно и логически напълно необяснимо. Бившите еталони за стабилност и просперитет в много отношения започват да се отдалечават от образа си на пример за останалите държави. За да се стигне дотам германски шофьор да предложи рушвет на нашенски катаджия, значи нещата вече са излезли от контрол. Всъщност това си има и своето логично обяснение. Защото след падането на Желязната завеса и на Берлинската стена като символ на разделението на света Стара Европа буквално бе окупирана от хиляди бежанци от бившия соцлагер. А четвърт век по-късно последва и още една вълна на нашествие, този път от Близкия изток.

В това, разбира се, не би имало нищо лошо, освен това, че начинът на живот и поведение на бежанците и на гастарбайтерите от Балканите като че ли все повече започва да се харесва на някои прослойки от местното немско население. Те все повече започват да обръщат гръб на реда и дисциплината, така присъщи на традициите и на начина им на живот, и се пускат по течението на живота, подражавайки на източноевропейците. Нещо, което в дългосрочен план би могло да има доста пагубни последици. Защото един ден и самите жители на стара Европа може да решат да открият „на баницата мекото” и начините да живеят ларж, без да си дават много усилия да се трудят, по примера на мнозина балканци. А оттук до балканизирането на Стара Европа пътят не е особено дълъг. Дано обаче това да не се случи. В противен случай няма да е добре за всички, които населяват прекрасната ни Европа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.