"Балкан" с ясна позиция за прекратяване на баскетболното първенство

Баскетболният "Балкан" се обяви за незабавно прекратяване на вътрешното ни първенство и обявяване на временното класиране за окончателно.

Официалната позиция на клуба бе оповестене във връзка с полученото писмо от президента на БФБаскетбол Георги Глушков "на 28.03.2020 г. и предложените два варианта за завършване на НБЛ, както и предстоящата среща за решаване бъдещето на шампионата.

"Нарастващият брой на заразени с коронавирус в страната през последните седмици показва, че епидемиологичната обстановка се влошава драстично и изисква удължаване на всички ограничителни мерки в този смисъл и извънредното положение в страната. Така всички индикации сочат, че възможността за продължаване на първенството не би могла да се случи по-рано от месец юни 2020 г. и очевидно трябва да спрем. Продиктувани от всички тези факти нашето желание е за окончателно прекратяване на сезон 2019/20 на 30.03.2020 г. Безспорно доказателство са сериозността на ситуацията е и отлагането на двата най-големи спортни форума в света – Летните олимпийски игри и европейското първенство по футбол", се посочва в становището на БК "Балкан" и продължава:

"Категоричната ни и ясна позиция е за обявяване на окончателно временното класиране, определяне на шампион и изключване на възможност за изпадащи отбори от НБЛ. Бихме искали да уточним, че тази позиция не е продиктувана от мястото, което заемаме в момента и бихме застанали зад това решение във всяка ситуация. Ние не виждаме логика в аргументите годината да бъде обявена за нулева. Едно такова решение би отменило и турнира за Купата на България, чието провеждане се организира на база на временното класиране в шампионата.

Една от основните причините за нашето искане е, че класирането в първенството е основен критерий, чрез който отборите получават право за участие през следващия сезон в европейските клубни турнири.

Сред основните доводи в подкрепа на нашата позиция е, че в българското първенство са изиграни достатъчен брой мачове, за да дадат основание за определяне на крайно класиране. До момента е проведено почти ¾ от първенството или 75% от редовния сезон като всички отбори са се срещали поне по два пъти. Няма как някой да е щастлив от безпрецедентната ситуация, на която сме свидетели, ние също не сме и като отбор с най-голяма посещаемост, търпим също огромни загуби, но смятаме, че заслужено сме първи в първенството в момента."

"Не приемаме варианти за участие с различен състав от изградената селекция до момента, защото тя е направена на база позициите на всички играчи, както и бюджет на клуба. Против сме и за продължаване на НБЛ с по-малък брой участници, тъй като това би ощетило останалите български отбори", казват още от "Балкан" и завършват:

"Решението не би било прецедент, а аналог на десетки първенства в Европа, които също приеха за окончателни своите временни класирания. Сред тези страни са Литва, Белгия, Швеция, Украйна, Словакия, Босна и Херцеговина, Дания, Ирландия. Примерът в Белгия дори показва, че там са изиграни под 50% от редовния сезон от първенството, в Литва – 64%.

Като компенсация към играчи и фенове за дългия период без мачове, който предстои, БК "Балкан" предлага създаване на Лятна лига единствено с български играчи, чиято структура и период да бъде решена на по-късен етап. Смятаме, че това е удачен и полезен вариант за поддържане формата на играчите през лятото и запазване на тяхната мотивация. За отборите това би било възможност за стартиране на подготовка, тъй като е възможно началото на първенството също да бъде отложено за по-късен етап. Една подобна лига би компенсирала и зрителите като може да предложи и дори едно по-равностойно първенство.

Смятаме, че критичната ситуация, в която се намираме, не е причина да попаднем в ситуация, в която няма изход и адекватно решение. Всички искаме да се завърнем възможно най-скоро в баскетболната зала, но днес е време да оставим баскетбола назад и да помислим за здравето на всички. Класирането доказва, че заслужено сме първи, но тук спорът не е за победители. Становището ни е на база на морално и човешко поведение. За запазване здравето на нацията ни. С отговорност за всички."

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.