"Балкан" пита БФБаскетбол за последиците при нулева година

Във връзка с неяснотите около възможността за продължаване или прекратяване на настоящото първенство на НБЛ БК "Балкан" изпрати запитване до президента на БФБаскетбол г-н Георги Глушков и генералния мениджър Елеонора Рангелова. 

С него от клуба целят да получат отговор на важни въпроси, касаещи нормативните пречки да се приеме временното класиране и финансовите последици и рискове за БФБаскетбол и НБЛ, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на федерацията.

Публикуваме пълния текст на писмото, подписано от председателя на БК "Балкан" Михаил Михайлов:

С оглед разразилата се в световен мащаб безпрецедентна епидемична криза, засегнала сериозно и нашия спорт, възниква необходимост от вземане на решение как да се процедира с първенство на НБЛ мъже за сезон 2019/2020. На последното заседание на ОС на НБЛ мненията на клубовете по този въпрос се разделиха поравно – едната половина желае изчакване в търсене на възможност за довършване на първенството, а другата е на позиция за предсрочно прекратяване на шампионата.

Неяснотите около възможността за продължаване и довършване на настоящото първенство са много, но при евентуално предсрочно прекратяване на шампионата се очертават две основни възможности за приключване на сезона, а именно :

- Прекратяване на сезона със зачитане на резултатите от изиграните срещи и обявяване на временното класиране за крайно на предсрочно прекратения шампионат, с опции „ със“ или „без“ обявени шампион и медалисти.

- Прекратяване на сезона с отмяна на резултатите от изиграните срещи и обявяване на т.нар. „нулева година“ (анулиране на резултати и класиране )
В тази връзка, и при решение за предсрочно прекратяване на първенството, бихме желали да внесете яснота по следните няколко въпроса, които не са регламентирани в нито един нормативен документ на НБЛ и БФБ, но касаят вземането на важно решение от баскетболната федерация.

В случай на вземане на решение за предсрочно прекратяване на първенството, има ли нормативна пречка да се приеме временното класиране за крайно (със  или без обявяване на медалисти) и какви евентуално биха били правните колизии, ако има такива, при постановяването на едно такова решение?

В случай на вземане на решение за предсрочно прекратяване на първенството,  има ли нормативна пречка да се анулират резултатите от изиграните срещи и да се обяви т.нар. „нулева година“, и какви биха били правните колизии, ако има такива, при постановяването на едно такова решение?

В случай, че УС на БФБ вземе решение за прекратяване на първенството с отмяна на сезона и анулиране на всички резултати, какви биха били финансовите  рискове и последици за НБЛ и БФБ от евентуални претенции на клубовете за възстановяване на направените разходи към НБЛ и БФБ за участие  в отменено първенство, свързани с депозит за участие, такса за картотека на състезатели, такса за провеждане на изиграните вече срещи, начислени и/или изплатени глоби от персонални или клубни санкции? Ще приемете  ли за основателни искове за възстановяване на направени от клубовете разходи към НБЛ/БФБ за участие в първенството, в случай че НБЛ/БФБ анулират резултатите от редовно изиграните  срещи и отменят сезона?

В случай на вземане на решение за отмяна на сезона и анулиране на всички спортни резултати, какви биха били действията на НБЛ/БФБ за изплащане на дължимите към клубовете суми от сключените спонсорски и рекламни договори с НБЛ/БФБ за първенството през сезон 2019/2020?

В случай на вземане на решение за отмяна на сезона и анулиране на всички резултати от изиграните срещи, как ще се отрази това решение на легитимността на проведения турнир за Купата на България, чийто регламент за определяне на участниците и съперниците в турнира е пряко обвързан с резултатите от срещите и класирането на отборите след завършването на втория етап от първенството на НБЛ?

В случай на вземане на решение за отмяна на сезона, и анулиране на всички спортни резултати, по какъв начин биха се определили участниците в европейските клубни турнири на ФИБА Европа през сезон 2020/2021?

Има ли и какви са указанията на ФИБА Европа към националните федерации за решаване на възникнали казуси с предсрочно прекратяване на националните баскетболни първенства в Европа? Каква е практиката при така създалата се извънредна ситуация в другите европейски първенства?

Вярваме, че като висш орган на българската баскетболна общност притежавате необходимата компетентност и проявявайки нужната обективност, ще предоставите подробни и аргументирани отговори на поставените въпроси, с което ще спомогнете да се вземе най-справедливото и юридически издържано решение, относно съдбата на първенството в НБЛ през сезон 2019/2020.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.