Балетистът Румен Рашев, живял 28 г. във Венецуела: Хора умират от глад  на опашката за хляб
6

Балетистът Румен Рашев, живял 28 г. във Венецуела: Хора умират от глад на опашката за хляб

Болни от рак се самоубиват, защото няма лекарства

Кризата във Венецуела в момента е тотална – от А до Я. Хора умират от глад, докато чакат на опашката за хляб, страдащи от рак се самоубиват от липсата на лекарства, хирурзите не оперират, защото в болниците няма ток, магазините са празни, заплатите нищожни, а инфлацията огромна. Няма семейство, което да не е разделено – младите са избягали в чужбина, за да издържат възрастните си родители. Всяка седмица в страната има между 50 и 100 убити мирни граждани. 

Така описва трагедията на народа на Венецуела изтъкнатият български балетист Румен Рашев. През последните 28 години той живее и работи като изпълнител и преподавател по балет в богатата на петрол латиноамериканска държава, раздирана сега от политическа, финансова и хуманитарна криза. Заминал със съпругата и сина си през 1990 г. уж само за малко, но останал почти три десетилетия. В Националния балет на Венецуела приключва кариерата си на изпълнител, но продължава с преподавателската си дейност като професор в Университета по изящни изкуства в столицата Каракас. Семейството на Румен Рашев не прави изключение – съпругата му е останала във Венецуела, синът и внуците му са се спасили в Испания преди 2 години и половина, а той се връща за кратко в България, където за няколко месеца бе художествен ръководител на трупата по балет в Държавната опера в Русе.

В момента минималната работна заплата във Венецуела е 18 000 боливара, а един килограм сирене струва 20 000 боливара

ако го намериш, разбира се, продължава разказа си Рашев. Покойният вече президент Уго Чавес забранил през 2002 г. обмяната на валутата и сега на черно 1 долар се обменял за 3300 боливара, тоест по този курс минималната заплата е едва 5,5 долара. Дори и хората да намирали по някакъв начин хранителни продукти, нямали с какво да си ги купят. Рафтовете в магазините били празни, а когато от време на време се появявала стока – основно брашно, захар, сол, ориз, леща, тя се продавала по номера на личната карта. Ако завършва на 0 и 1, човекът може да пазарува само в понеделник, на 2 и 3 – само във вторник, на 4 и 5 – само в сряда и т.н. Аптеките били празни, хора с инфаркт и инсулт умирали, а кутия антибиотик струвала 1 милион боливара, ако се намери. Раздавали на населението пакети с 2 кг ориз, 1 кг захар, 1 кг брашно и една консерва, но те също се плащали, макар и на по-ниска цена, а и не пристигали редовно. Много венецуелци оцелявали единствено с тези пакети.

„В селскостопанска държава да няма кафе, захар, мляко, месо. В селата хората си произвеждат, но градският човек трябва да си го купи, друг е въпросът дали има пари. По улиците на Каракас растат мангови дървета и знам, че има хора, които се хранят само с плода им. Няма автобуси, ако все пак се появи някой, пътниците се тъпчат вътре и висят от вратите, както сме гледали по филмите. В предградията на Каракас идват частни камиони, на които хората се качват като добитък и си плащат на черно, но няма по какъв друг начин да се придвижат до центъра. Не можеш да ползваш и личния си автомобил, защото ако се повреди, не се намират части, а само една гума струва 200 000 боливара“, обяснява Рашев.

В момента Каракас бил най-престъпният град в света и нямало човек, който да не е бил нападан и ограбван. След 18,00 часа автомобилите не спирали на червен светофар,

за да не се приближи някой с мотор, да насочи пистолет към главата на водача и да иска парите

Някога чистото метро сега било невъобразимо мръсно, ескалаторите не работели, там ставали изнасилвания и убийства. Нито един от хилядите ученици на Рашев не е останал във Венецуела. А култура? Каква култура в тази среда! В момента в страната имало само една балетна компания с 20 изпълнители и в годината се провеждал един балетен спектакъл.

„В първите ми години във Венецуела по времето на втория мандат на президента Карлос Перес това беше една нормална демократична страна. Културата беше в разцвета си. И тогава имаше голяма корупция, но въпреки това се живееше нормално, магазините бяха заредени с всичко, валута можеше да се обмени спокойно“, разказва балетистът. Макар че от толкова години е в далечната страна, Рашев има само български паспорт и е със статут на постоянно живеещ във Венецуела българин.

На 4 февруари 1992 г. Уго Чавес организира военен преврат срещу тогавашния президент Перес. „Този преврат не успя, но даде популярност на Чавес. Той се появи по всички телевизионни канали и каза: „Ето, аз съм Чавес, засега не успяхме“. Беше съден и лежа в затвора две години, но следващият президент Рафаел Калдера го помилва. Чавес все пак имаше шанса по време на своето управление, което започна през 1999 г. и продължи до смъртта му, цената на петрола да е невероятно висока. В държавата имаше много пари, над 90 процента от националните приходи се осигуряваха от петрола и Чавес можеше да балансира и да насочи част от тях към социални програми. В последното си интервю, преди Господ да го прибере през 2013 г., ясно каза, че при нови президентски избори трябва да се избере Николас Мадуро. Кризата във Венецуела всъщност започна през последните години от управлението на Чавес, а при Мадуро доби застрашителни размери“, продължава Рашев.

Според него Николас Мадуро е нелегитимен президент по няколко причини. Първо, бил роден в Колумбия, а не във Венецуела, а според конституцията президент на Венецуела не може да бъде човек с двойно поданство. Освен това президентските избори в страната са през декември, а последният вот, на който Мадуро е преизбран, е проведен през май 2018 г.

„По конституция, когато има празнота в управлението и няма легитимен президент, временно изпълняващ функциите на държавен глава става председателят на парламента, а това е Хуан Гуайдо. Той няма право да се кандидатира за президент при евентуален нов вот. Може би това ще направят опозиционният водач Леополдо Лопес и Мария Корина Мачадо, която беше много активен депутат, но бе лишена от мандат преди няколко години“, смята Рашев.

Той все пак се надява да не се стигне до международна намеса и Венецуела да не последва съдбата на Либия и Ирак. „Гуайдо има голяма подкрепа в страната и от венецуелците зад граница, освен това и силна международна поддръжка. Надеждите ми са, че кризата може да се разреши по мирен начин. Може би ще има отделни огнища на стълкновения с паравоенните формирования, които бяха създадени от Чавес“, прогнозира Рашев, но прави уговорката, че той все пак е балетист, а не политически анализатор.

Страда много за случващото се във Венецуела. Обича България, но го тегли и натам. Мечтае да се върне, но в една мирна и демократична Венецуела, в която народът не е подложен на този варварски геноцид.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.