Балетистът Росен Канев лети на сцената и на 50+ (СНИМКИ)
7

Балетистът Росен Канев лети на сцената и на 50+ (СНИМКИ)

Изящният премиер-солист на Софийската опера вече има звезда на свое име

Балетистът Росен Канев трябва да е щастлив човек – винаги е бил обграден от прекрасни дами, които при това май се понасят помежду си.

Поради факта, че живеем в ера на невиждана световна пандемия, не на сцената, а в камерна женска компания наскоро премина и 50-годишният му юбилей – забележителна цифра за действащ танцьор. В момента, когато заради коронавируса Софийската опера затвори врати за седмица, премиер-солистът събра за своя личен празник трите си дъщери, настоящата си половинка Мария Йорданова и бившата си съпруга Дарина Бедева – и двете отлични балерини, не пропусна, разбира се, и майка си...

 „Като влюбчив човек аз обичам всичките си партньорки – няма как да не изпитваш увереност, че харесваш и обичаш човека, с когото танцуваш, независимо дали сте двойка в живота“, обяснява артистът възпитанието на чувствата в балетното изкуство. Преди време, когато играе всички първи роли в класическия репертоар, понеже младите мъже в театъра са дефицитни, Росен има възможност да сменя множество партньорки – и всяка от тях го обогатява с нещо. „С Диляна Никифорова, Веса Тонова, Маша Илиева, Силвия Томова или Дарина Бедева – за мен винаги е било интригуващо от коя какво мога да очаквам. Въпросът е човекът отсреща каква личност е, как са преминали репетициите, как сте се изучили един-друг, какво доверие си имате, как ще пресъздъдете дадения спектакъл“, казва Канев. И добавя, че след съответното опознаване, излизайки на сцената е наясно

коя може да го изненада и коя ще му пасне удобно

като мека ръкавица: това сливане с пратньора е коренно различно при всяка от тях. „Имал съм доста интересни моменти с Веса Тонова, например. Тръгваме за някоя поддръжка – знам как, но на нея й е дошла вътрешна сила и изведнъж – уааау! – обръщам се и правя две крачки да я хвана, а...тя е на 7 метра от мен!“, връща с усмивка лентата премиер-балетистът. Въпреки това, винаги им се получава, дори когато изглежда невъзможно – може би защото от 10-годишни са заедно в залата и на сцената.

Ако сезонът се развива що-годе нормално, ще гледаме пак Росен Канев в една от коронните му роли – Алексис Зорбас в „Зорба гъркът“, като Дроселмайер в „Лешникотрошачката“, Брамина в „Баядерка“, в детски спектакли... Той чувства Операта като свой роден дом, където и стените помагат – баба му някога е пяла тук в хора, майка му като малка е танцувала в куп постановки, макар в крайна сметка да не е станала балерина... И може би точно защото познава всяко кътче на дома си прекалено добре, Канев сякаш предпочита да гастролира на необичайни места извън театъра – както това лято в крепостта на Цари Мали град или на понтон сред водите на Панчаревското езеро. В подобни случаи понякога настъпват изненади, а и публиката е с друга нагласа – ако стане нещо непредвидено, тя се наслаждава със съзнанието, че въпросният куриоз или „гаф“ е специално за нея и няма как да се повтори...

Едно от паметните недоразумения при Росен обаче не е свързано точно със спектакъл. Преди няколко години балетистът заминава с трупата за Козлодуй да представят „Зорба“. Първото действие минава чудесно, във второто той има кратко излизане в началото и след това – пауза. В паузата решава да звънне на майка си и установява, че средната му дъщеря, Алекс, я няма. Чак тогава му „светва“, че е пропуснал да организира вземането на първокласничката от уличище. А вече идва време да е пак на сцената. Там сащисан прегръща колегата си Никола Хаджитанев и му прошепва в ухото:

„Момче, забравих детето в училище!“

Хаджитанев, който играе младия американец, по сюжет тъкмо е изгубил любимата си и вдига страдащи очи към него. Какво друго да направи... „Баща ми, като чул накъде върви телефонният разговор, вече бил облечен, изтичал, хванал такси и прибрал Алекс. Тя чакала час и нещо при охраната на училището. Оттогава си остана като фолклор лафът „Забравих детето!“, довършва историята топтанцьорът. Алекс сега е тийнейджърка, а най-голямата, Ангела, е второкурсничка в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев. След Френската гимназия изкарала и семестър френска филология в Университета, но не се задържала. Малката – 3 годишната Йоана, дъщерята на Росен от Мария, пък е топчица от емоции и енергия, която не може да бъде обуздана по никакъв начин. С каките се харесват. За Росен всеки ден с неговите момичета е различен.

Един актьор на 50 години е в разцвета на творческите си сили. Не така стоят нещата с балетните артисти. Канев твърди, че е бил в апогея си между 27 и 33, после е използвал благодатната инерция до 38-39. Но и до днес приковава погледите на сцената. Тялото е със 7 кг отгоре, ала харизмата е на макс. Феномен? Балетистът го обяснява така: „Не съм се смятал за възрастен човек никога. Дори сега, когато имам повече отговорности, не мисля, че съм станал възрастен, както едно време си представях хората на 50. Нямам това усещане“. На 15 декември в Софийската опера той отново трябва да полети като Дроселмайер от „Лешникотрошачката“. Не крие, че има слабост към характерните роли. „Винаги ме е привличал Тибалт, никога – Ромео, въпреки че съм Ромео в живота“, споделя с намигване стройният брюнет. И отбелязва, че е много добър с шпагата, дори с две шпаги...

Росен Канев е танцувал като гост-солист в редица големи оперни театри в Европа – в Германия, Италия, Испания, аплодирали са го на фестивал в Донецк в Украйна , стигал е

до Венецуела и Перу, до Япония и Тайван

„Най-вълнуващо за мен беше в Марибор, Словения, където в „Зорба гъркът“ трябваше да заместя болен техен колега. Играхме спектакъла на голям стадион за някакъв празник на града. За първи път излизах пред толкова много хора, беше разкошно“, припомня си той. В Латинска Америка зрителите също са в еуфория – повечето от тях дотогава не са виждали балет на живо. Германците пък седят по време на спектакъла и не трепват, а накрая буквално разрушават салона с 15 минути тропане с крака и пляскане, така че атрибути от сцената започват да падат по главите на артистите, разказва Канев.

В други времена и други държави балетистите са суперзвезди. „Моето битие на суперзвезда се състои в това, че за рождения ми ден Мария ми подари звезда – едната от 7-те главни звезди на Голямата мечка вече освен основното си име носи и името „Росен Канев“. Имам сертификат с карта на тази част от небето“, гордее се балетистът, който на младини мечтаел да се занимава с физика и точните науки са му хоби. А как изглежда ежедневието на суперзвездите на Земята? „Ходя по улиците, усмихвам се на всички, особено когато съм с маска, за да не ме помислят за луд. Гледам към облаците, не към земята, затова не намирам нищо на улицата, но все пак внимавам да не падна“, с чувство за хумор описва маршрутите си той. Даже тези дни се натъкнал на Яхнаджиев, който рисувал по вратата на дома си, двамата се заприказвали (не съвсем типично за Канев) и художникът извадил нещо опаковано от чантата си – специален подарък като за колега артист. Оказало се великолепна малка картина на дъсчица.

Кой е най-големият балетист на всички времена – Нуреев, Баришников, Владимир Василиев, Александър Годунов: българинът няма отговор на този въпрос. „Най-добрите балетисти са онези, които успяват да надмогнат физиката, да преминат в по-високо ментално състояние и да продължат да работят в професия, тежка наравно с миньорската. Оцеляващите, устояващите“, категоричен е Канев. Няма как да го каже, но и той е един от тях.    

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.