Когато отстранили протеини, които потискат експресията на големи "замлъкнали" гени в бактерии Streptomyces, учени отключили генетичното изграждане на няколко нови молекули, съобщи ЮПИ.

Тъй като бактериите Streptomyces синтезират молекули, използвани в производството на антибиотици и противоракови лекарства, учените се надяват, че изследването им ще доведе до откриване на нови терапевтични агенти.

"Съществуват много неоткрити естествени продукти, които не са експресирани в геномите - заяви експертът по биомолекулярно инженерство Хуеймин Чжао от университета на Илинойс. - Антимикробната резистентност се превърна в глобално предизвикателство, така че спешно се нуждаем от инструменти, които да допринесат за откриване на нови естествени продукти. В рамките на изследването открихме нови съставки чрез активиране на групи "замлъкнали" гени, които досега не бяха проучени."

Малки групи "замлъкнали" гени по-рано бяха активирани посредством технологията CRISPR-Cas9, но по-големи подобни групи бе трудно да бъдат "отключени".

Сега в бактериите били инжектирани фрагменти от взетата за мишена ДНК. Целта била да се привлекат потискащите генната експресия агенти. Методът на учените проработил. "Други използваха подобен подход за терапевтични цели в клетки на бозайници, но ние за пръв показахме, че е възможно да се открият лекарства чрез активиране на "замлъкнали" гени в бактерии", отбеляза Чжао. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Chemical Biology.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Кончето“ и „Лебедът“ от детството на русенци влизат в музея

„Кончето“ и „Лебедът“ от някогашния фризьорски салон на ул. „Петко Д. Петков“ в Русе влизат в музея. Двата въртящи се стола, свързани с детските спомени на много русенци, са извадени от забравата и вече са част от една от експозициите.

Разбиха концепцията на Толстой: Всеки е щастлив по свой начин

Докато за изразяването на отвращение е необходимо само едно изражение на лицето, да се предаде щастие са нужни 17 - свидетелство за многообразието от форми на радост, наслада, удовлетворение, сочи американско изследване.