Бактерия нападна маслините в  Южна Европа
2

Испания на път да загуби 17 млрд. евро

Бактерия нападна маслините в Южна Европа

Първите случаи на болестта са засечени в Италия

 

Зехтинът може да поскъпне заради изсъхване на маслиновите насаждения в Южна Европа, причинено от бактерията Xylella fastidiosa, съобщава Гардиън.


Потенциално смъртоносната за дръвчетата болест може да се разпространи из всички производствени площи в Италия, Гърция и Испания.
Икономическите загуби за Италия през следващите 50 години се изчисляват на 5 милиарда евро. На Ботуша вече са унищожени поне 1 милион дръвчета. Загубите ще бъдат в този размер, ако не се предприемат мерки за спиране на разпространението на болестта и площите не се засадят с нови маслинови дръвчета, е установило научно изследване. В Испания загубите ще стигнат 17 милиарда евро за същия период, а Гърция може да загуби 2 милиарда евро.
Изкореняване
За да се спре болестта, са нужни драстични мерки, включително изкореняване на привидно здрави маслинови дръвчета. Ако бъдат предприети превантивни действия и ако площите се засадят с устойчиви на болестта видове маслини, икономическите последствия може да бъдат намалени до 10 милиона евро годишно в Италия и в същото съотношение за Испания и Гърция. Трите държави произвеждат 95% от продукцията за цяла Европа. Около 17% от насажденията в Италия към момента са засегнати от болестта. Поражения има и във Франция, Испания и Португалия. На практика няма лек за тази болест, но в ход е разработване на устойчиви видове маслини.
Първите случаи на болестта, която се разпространява от насекоми, са засечени в Италия още през 2013 г.
Бързина
Синдромът се разпространява с бързина 5 км на година, но ако бъдат взети подходящи мерки, това може да бъде забавено до 1 км на година.
Някои от мерките обаче са твърде тежки и непопулярни. Една от тях е изкореняване на здрави дръвчета в местата, където се е появила болестта, за да се образува санитарен кордон. Това е нужно, тъй като някои дръвчета са засегнати, без да показват симптоми на болестта.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.