0

 

Зехтинът може да поскъпне заради изсъхване на маслиновите насаждения в Южна Европа, причинено от бактерията Xylella fastidiosa, съобщава Гардиън.

 

Зехтинът може да поскъпне заради изсъхване на маслиновите насаждения в Южна Европа, причинено от бактерията Xylella fastidiosa, съобщава Гардиън.


Потенциално смъртоносната за дръвчетата болест може да се разпространи из всички производствени площи в Италия, Гърция и Испания.
Икономическите загуби за Италия през следващите 50 години се изчисляват на 5 милиарда евро. На Ботуша вече са унищожени поне 1 милион дръвчета. Загубите ще бъдат в този размер, ако не се предприемат мерки за спиране на разпространението на болестта и площите не се засадят с нови маслинови дръвчета, е установило научно изследване. В Испания загубите ще стигнат 17 милиарда евро за същия период, а Гърция може да загуби 2 милиарда евро.


Изкореняване
За да се спре болестта, са нужни драстични мерки, включително изкореняване на привидно здрави маслинови дръвчета. Ако бъдат предприети превантивни действия и ако площите се засадят с устойчиви на болестта видове маслини, икономическите последствия може да бъдат намалени до 10 милиона евро годишно в Италия и в същото съотношение за Испания и Гърция. Трите държави произвеждат 95% от продукцията за цяла Европа. Около 17% от насажденията в Италия към момента са засегнати от болестта. Поражения има и във Франция, Испания и Португалия. На практика няма лек за тази болест, но в ход е разработване на устойчиви видове маслини.
Първите случаи на болестта, която се разпространява от насекоми, са засечени в Италия още през 2013 г.
Бързина
Синдромът се разпространява с бързина 5 км на година, но ако бъдат взети подходящи мерки, това може да бъде забавено до 1 км на година.
Някои от мерките обаче са твърде тежки и непопулярни. Една от тях е изкореняване на здрави дръвчета в местата, където се е появила болестта, за да се образува санитарен кордон. Това е нужно, тъй като някои дръвчета са засегнати, без да показват симптоми на болестта.