Бактерии върлуват в италианските курорти

Бактерии върлуват в италианските курорти

Наличието в морето над допустимите норми на опасни за човешкото здраве бактерии накара вчера властите в прочутите италиански курорти Римини, Ричоне и Католика да забранят къпането на 13 плажа от местното Адриатическо крайбрежие.

Става дума преди всичко за бактериите „ешерихия коли“ и „ентерококи“, чието масирано присъствие в морската вода говори за силно замърсяване с фекалии. И за пръв път спасителите по въпросните плажове издигнаха на пилоните знамена с бяла и червена ивица – двукольор, който не допуска влизане в морето, дори когато то е абсолютно спокойно.

Първа би в понеделник тревога кметицата на препълнения сега с летовници Ричоне - Рената Този. Според нея подобни мръсотии жителите на подопечната й територия не помнели и тя забрани къпането по крайбрежието. Примера й последваха няколко часа по-късно нейните колеги в Римини и Католика, където санитарните инспектори също бяха констатирали наличието в морската вода на „ешерихия коли“ и „ентерококи“ много над допустимите норми.

Двете бактерии понякога стават изключително опасни. Първата, която обитава долния чревен тракт на топлокръвните организми, най-често причинява чревни разстройство, но някои нейни „разклонения“ могат да доведат до анемия, бъбречна недостатъчност, инфекции на пикочните пътища и дори до фатален изход при нелекуване. Доколкото до бактерията „ентерококи“, то тя живурка най-често в чревната микрофлора като е в състояние да причини тежки инфекции като менингит при пеленачета, а при възрастните - възпаление на тъканта на сърдечните клапи.

Естествено властите започнаха да търсят причините за опасното замърсяване, защото то може да доведе до анулиране на резервации и провал на иначе добре започналия тъдява сезон на почивки. Бърза проверка установи, че пречиствателните станции по крайбрежието не са изпускали волно или неволно отпадъчни води в морето. Ето защо вината за нашествието на „ешерихия коли“ и „ентерококи“ бе приписана на лошото време през миналия уикенд и на причиненото от него силно вълнение. За специалистите именно то е разбунило наслоени през последните години по морското дъно мръсотии и ги е изкарало покрай брега, или пък течението и вълните са ги довлекли в Римини, Ричоне и Католика от съседни райони.

Както и да е, но сега и властите, и заетите в туристическия бизнес, се молят двете бактерии да си отидат час по-скоро там, откъдето са дошли, за да могат летовниците отново да се цамбуркат и най-вече да не си тръгват за вкъщи преждевременно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.