Бакшишите в журналистиката и 111-ото място на България

Бакшишите в журналистиката и 111-ото място на България

Колко струва журналистическата съвест? Всичко и нищо. Защото не е за продан. Ако е съвест и ако е журналистическа, разбира се. В професията обаче са се навъдили едни бакшиши (сравнението сама го направи една високоплатена представителка на породата, която реши да се прави на таксиметров шофьор), които нито вече са журналисти, нито имат съвест. Защото отдавна са продали и двете.

И продължават да дават под наем - на който им плати - гласовете си и трибуната, получена под дегизировката на журналисти.

Цената, на която го правят, варира – според мястото им в тази хранителна верига за манипулация на обществото. Едни за хонорари в евро от обиколки на грантаджийски семинари. Други – за отчисления от парсата, взета от шефовете им под масата. Трети – за договори за милиони, разходки с тузарски самолети и купони на яхти по още по-тузарски курорти зад граница. На чужди разноски. Както лъсна, че е правил един шеф на национална телевизия. И едва ли е бил единственият.

За да сме честни, тези бакшиши не се навъдиха сами. Навъдиха ги едни „бизнесмени“, които искат да ги приемат за честни бели якички, за да продължат да крадат от всички ни, както правеха и през изминалите десетилетия. Все престъпления, за които в момента са обвиняеми и подсъдими. За тези „бизнесмени“ бакшишите са просто част от цяла хранителна верига,чиято крайна цел е да изпере мръсния им имидж. Единият от тях – разградският бос Иво Прокопиев, дори й е създател и кръстник (във всички аспекти на думата). И като всеки истински кръстник й даде и име – мейнстрийм.

Мейнстриймът всъщност е блато – за продадени съвести, което се опитва всячески да затлачи истинските журналисти и да сведе професията до продажба на услуга – не в полза на обществото, а на този, който плаща, за да лъже същото това общество. Блато, което се е разпростряло в не една и две медии, при това не само пряко финансирани от въпросните „бизнесмени“. Като хвърля мръсотията си и върху истинските журналисти, работещи в тях. А те в не малка част от случаите дори са мнозинство, но заглушено от бакшиши, инсталирани на ръководни позиции.

Доказа го и поредният медиен скандал – с разкритията как bTV е погълнало милиони от неизгодни договори с държавния тотализатор, облагодетелствайки не само себе си (в лицето на конкретни хора), а поредния обвиняем бизнесмен, с чийто защитни тези с предимство облъчва ефира, въртейки сметката на брояча. Както даваше с предимство думата и на тези преди него. Защото едва ли има някой, който вярва, че да предоставяш „всички гледни точки“, означава да даваш с натрапчиво предимство думата на подсъдимите и обвиняемите и да избягваш, премълчаваш и дори цензурираш позицията на тези, които ги обвиняват.

При това, правейки го със същата садомазохистична наслада, с която щом гръмне поредната димка на „Репортери без граници“, повтаря като мантра твърденията им, че България е на 111-то място по свобода на словото. Твърдения на хора, които сами признават, че класацията им за страната се прави въз основа на твърденията на десетина души и дори не е представителна за професията (и няма как да бъде). Но упорито отказват да кажат и другата истина – че въпросните хора са част от хранителната верига, създадена от Прокопиев и нему подобните. И тези твърдения са направени, за да обслужват именно тях.

Именно затова в класацията на т.нар. „Репортерите“ България е запратена на 111-о място, а в други стои в графата „свободни“. Защото истината е, че в България няма проблем със свободата на словото, но има постоянни опити за манипулиране на обществото от бакшиши и от поръчителите им. И е крайно време страната, гражданите й и ние медиите да се преборим и отърсим от това блато.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.