0

Д о края на март се очаква да бъде готов окончателния проект на Наредбата за екскурзоводите със заложените в нея промени. Документът ще бъде подложен на обществено обсъждане за допълнителни предложения и допълнения, съобщи във Варна зам.-министърът на туризма, Ирена Георгиева.

До края на март се очаква да бъде готов окончателния проект на Наредбата за екскурзоводите със заложените в нея промени. Документът ще бъде подложен на обществено обсъждане за допълнителни предложения и допълнения, съобщи във Варна зам.-министърът на туризма, Ирена Георгиева.

„Работим много добре със Съюза на екскурзоводите в България. В много конструктивен диалог обсъждаме важни проблеми, засягащи тяхната професия, които като администрация следва да реализираме в подзаконов нормативен документ, какъвто е Наредбата за екскурзоводите, приета през 2016 година. Тогава бяха създадени нормативни изисквания за екскурзоводската дейност, както и и регистър на правоспособните екскурзоводи, като част от националния туристически регистър. В момента сме в процес на обсъждане на промените в тази наредба. Работим съвместно със Съюза на екскурзоводите в България и за промените, които оптимално да хармонизират българското с европейското законодателство, да защитят професионалните интереси на тази толкова важна общност и за качествен български туристически продукт. Становището на съюза е добро и компетентно. Този форум приемам като важна стъпка от нашата добра съвместна работа“, каза още Георгиева.

Зам.-министърът се включи в Първата екскурзоводска конференция в България „Предизвикателства пред екскурзоводите в популяризиране на българския туризъм“, която се проведе в морската столица. В програмата бе включено обсъждане на основните теми, свързани с работата на екскурзоводите в България, както и начини за популяризиране на професията им.

В събитието участваха представители от министерствата на културата и туризма, Община Варна, Областната администрация, туроператори, туристически агенти и др.

По време на туристическия сезон често във Варна с чужди групи гастролират псевдо екскурзоводи, които обикновено не са запознати коректно с информацията за културните ни забележителности. Най-често това става с гости от Молдова, Украйна и Полша. Случвало се тези „гидове“ дори да уронват престижа на страната ни, защото не са наясно с конкретните исторически факти. Затова екскурзоводите искат да не се допускат неподготвени или неквалифицирани кадри да водят туристическите групи на турове из културно-историческите ни забележителности. Сигнали за подобни случаи има много, а проблеми в туристическия бранш са във всяка една област в страната. Желанието на професионалните екскурзоводи е въвеждането на една твърда законова рамка и контрол. Сред исканията са и упражняването на професията само от лицензирани кадри.

Според гилдията, най-точна информация за туристическите обекти може да бъде представена от местен екскурзовод. В много други държави, дори когато външен екскурзовод представя туристическите обекти на дадена група, с него присъства и местен.

Гастролиращите „екскурзоводи“ често говорят пълни глупости, коментира председателят на организацията на екскурзоводите Христина Неделчева, която настоява след промените в наредбата, за бранша да има строг последващ контрол, проверки и санкции. Както и спазване на регулацията на Европейския съюз.

„Сред представящите се за гидове са таксиметрови шофьори, работeщи в знайни и незнайни туроператорски фирми или чуждестранни лица“, споделят още от Съюза на екскурзоводите в България, които винаги са били на позицията, че само квалифицирани български кадри могат да осигурят качествен туристически продукт, който да помогне за повишаването на имиджа ни пред чуждестранните гости.

Сътрудничество между лицензираните екскурзоводи, общините и министерствата на туризма и културата може сериозно да допринесе за това, категорични са от гилдията.