Бакшиш по европейски

Бакшиш по европейски

Шишо Бакшишо е симпатичен герой от хумористичен тв епос. Близък и роден. Но и Европа си има Бакшишо. Разликата е, че той не казва „Нямам дребни“, а „5 евро дали е окей?“. Очевидно става дума за таксиметрови шофьори тук, у нас, и там в ЕС (виждани на живо от двете страни). Този в Европа, таксиджията, беше с искрящо бяла риза и слушаше църковни песнопения в колата (все пак попита дали не е неприятно). Нашенските пускат чалга или твърд рок (не питат).

Въпросът за бакшиша (прекрасна българска дума) стои на дневен ред, но не в такситата, а в кафенетата и ресторантите. Доволните хора оставят някоя стотинка или лев за добро обслужване. Това обаче никога не е било официално у нас. Сега ресторантьорите искат той да влиза в касовия бон и да стане нещо като задължителна сума за сервиз. Това със сигурност е точно така в Щатите. И сумата не трябва да е по-малка от 15-20% от цялата сметка (но те ходят на ресторант, когато ще предлагат брак). Обаче в Япония плащане над сметката е абсолютна обида, защото се смята, че клиентите имат някакви взаимоотношения само със собственика, но не и с обслужващия персонал.

В Европа не навсякъде се дава бакшиш. Принципно, като седнете да хапнете или пийнете в заведение, нямате задължение да оставите допълнителна сума, въпреки че жестът се оценява. Дори ако прекалите с цифрата, ще гледат на вас като на заможен, но не достатъчно възпитан клиент.

На българите, които работят по ресторанти и кафенета на Стария континент, бакшишът им идва дюшеш (пак хубава дума). Германци и холандци в Белгия например се радват на особено внимание, защото винаги оставят добър бакшиш от 2-3 евро. Белгийците обаче се стискали, обикновено давали точни пари, най-много десетина цента отгоре. Във Франция и Италия (servizio incluso) сервизът влиза в сметката и обикновено е 10%.

Сега, ние сме скромни и нашите ресторантьори оценяват бакшиша за добро обслужване на 8%. Обаче точно тук май има малка уловка, защото предложението е тези проценти да се смятат в общия оборот. Така че винаги ще има един буфер от 8% при проверка на данъчните. Дали сервитьорите ще си получат своя дял? Или клиентите един път ще платят сервиз в сметката и втори – ще оставят някой лев на човека, който се бъхти с таблите, бърше масите и прибира мръсните чинии?

Принципно, няма лошо за вървим към европейския етикет. Даже е много положително. Струва ми се обаче, че дори фактът, че използваме думата бакшиш, а не някоя по-европейска, означава, че ще си караме по балкански. В скъпите гурме ресторанти сервизът ще е включен в сметката, а в останалите места ще си е както винаги е било – толкова колкото имате „на сърце“ и в джоба за момента.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.