Байдън представи проектобюджет за над 6 трлн. долара

Байдън представи проектобюджет за над 6 трлн. долара

Президентът на САЩ Джо Байдън внесе първия проектобюджет за пълна година в своя мандат, като сумата е над шест трилиона долара. Планът, публикуван в петък, предвижда увеличение на разходите с почти 37 процента в сравнение с бюджета за 2019 г., последният преди пандемията на коронавируса.

Дефицитът се оценява на 1,8 трилиона долара след дефицит от 984 млрд. долара през 2019 г. Байдън иска да финансира бюджета, наред с други неща, чрез по-голямо данъчно облагане на компаниите и богатите. Общата сума беше известна още в четвъртък и предизвика остри критики от опозиционните републиканци. Демократите на Байдън имат крехко мнозинство в Конгреса.

Икономическият съветник на Байдън Сесилия Рус заяви по време на представянето на проекта, че правителството е готово „да живее с по-висок дефицит предвид ниските лихвени проценти“ по американските облигации. Инвестициите, направени с парите, биха били от полза за икономиката. „Най-важният тест за нашето фискално здраве са реалните лихвени плащания по дълга", каза тя. „По този начин можем да разберем дали дългът тежи върху нашата икономика и изтласква други инвестиции“, предаде Ройтерс.

Медийни публикации за планирания общ обем на бюджета доведоха до повишаване на доходността по държавните облигации в четвъртък в очакване, че федералното правителство ще трябва да поеме значително по-високи заеми.

Освен планираното ниво на дълга републиканците в Конгреса критикуват и плановете на Байдън да увеличи данъчната тежест върху компаниите и богатите. Министерството на финансите изчислява, че само по-високият корпоративен данък може да добави 98 млрд. долара към федералните приходи през фискалната 2022 година.

В своите оценки правителството приема, че икономическият растеж ще се забави от 2023 г. нататък. Рус прогнозира временно по-висока инфлация, но в дългосрочен план тя се очаквало да се уравновеси на ниво от около два процента – колкото е и целта на Фед.

В САЩ фискалната 2022 година започва на 1 октомври. През април Байдън подаде първоначален проект за 1,5 трилиона долара. В навечерието на публикуването на пълния проект неговите служители заявиха, че основните линии са известни: по-високи държавни разходи за чиста енергия, образование, изследвания, социални проекти и дигитализация.

В бюджета за отбрана сега има признаци на по-силен завой към тихоокеанския регион с цел противодействие на Китай. За тази цел, както и за модернизацията на ядрения арсенал трябва да бъдат изтеглени милиарди долари от по-стари оръжейни системи. Бюджетът за отбрана като цяло се очаква да остане приблизително непроменен на ниво от 753 млрд. долара след коригиране на инфлационните влияния.

Дори и само заради това спорът в Конгреса изглежда неизбежен, тъй като много от демократите на Байдън призовават за намаляване на военните разходи, а някои републиканците призовават за увеличение.

Други затруднения за президента може да дойдат от лявото крило на неговата партия, така наречените прогресисти. По време на предизборната кампания Байдън им беше обещал по-нататъшни реформи като разширяване на здравната система Обамакеър и намаляване на студентския дълг. „Възможно е не всяка позиция да бъде включена в този бюджет“, каза през миналата седмица говорителят на кабинета на президента Джен Псаки на въпрос за здравната реформа.

Проектобюджетът на президента се разработва подробно от Конгреса, изменя се и след това се приема. Демократите на Байдън имат едва крехко мнозинство в двете камари. По-специално в Сената те не могат да си позволят нито един глас против от собствените редици: техният контрол се основава на факта, че вицепрезидентът Камала Харис може да даде решаващ глас в случай на равенство. В САЩ няма задължително по парламентарни групи гласуване.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.