0

Н ад пет години минаха, откакто феновете на „Под прикритие“ видяха за последен път Иво Андонов и Куката рамо до рамо в култовия криминален сериал на БНТ. Разчитайки на тази братска връзка, продължението на най-успешния сръбски филм в последните 2 десетилетия „Южен вятър“ този път обръща залога и изправя актьорите Захари Бахаров и Мариан Вълев един срещу друг.

Над пет години минаха, откакто феновете на „Под прикритие“ видяха за последен път Иво Андонов и Куката рамо до рамо в култовия криминален сериал на БНТ. Разчитайки на тази братска връзка, продължението на най-успешния сръбски филм в последните 2 десетилетия „Южен вятър“ този път обръща залога и изправя актьорите Захари Бахаров и Мариан Вълев един срещу друг.

„Ускорение“, под какъвто надслов върви второто кинозаглавие от поредицата, прави ще българската си премиера сравнително късно (от 4 февруари). Филмът вече изгря по екраните в страни като Сърбия и Хърватия. А дори още преди десанта на наша територия, той вече жъне по-големи успехи от своя предшественик. От световния боксофис „Ускорение“ е събрал приходи от 2 561 775 долара, сочи справка на „Монитор“ в портала Box Office Mojo. Сумата е с над 196 хиляди долара по-голяма от общия световен боксофис на първия „Южен вятър“ (2018).

В годините, изминали между двата филма, режисьорът и идеен двигател на целия проект – Милош Аврамович, успя да положи основите и на сериал със същото име. Първият му сезон вече бе излъчен, като предстои да излязат и нови епизоди. Събитията в „Ускорение“ поемат щафетата именно от първите серии и задават тона за следващите.

Сценарият на премиерния филм позиционира добре познатия ни вече кадър на белградската автомафия Петър Мараш (Милош Бикович) в епицентъра на важна спасителна акция. Заедно с дясната си ръка – Бачо (Миодраг Радонич), тръгват по стъпките на изкушения от ъндърграунда по-малък брат Мараш – Ненад (Лука Гърбич). А по пътя ще трябва отново да се изправят и срещу българската мафия.

И в „Ускорение“ Аврамович внедрява успешно сюжетна линия, свързана със страната ни. Това му донесе успех още с първия филм, където с участие се разписаха Христо Шопов и Ивайло Захариев. Към актьорския състав се присъедини и Александър Сано в сериала, а тук на екрана се появяват Бахаров, Вълев, Асен Блатечки, Мак Маринов и Руси Чанев.

Сянката на Димитър (Шопов) продължава да тегне над мафията и от двете страни на сръбско-българската граница и в „Ускорение“. Въпреки че намира смъртта си, той е духът, който продължава да преследва големия брат Мараш. И по пътя взима със себе си множество косвени жертви.

От различните клонове на българския ъндърграунд пък са разположени Бахаров (Кирил) и Вълев (Чавдар). А докато единият от тях ще иска да стъпи в обувките на Димитър, другият ще обедини сили със сърбите.

В „Ускорение“ Бахаров е студен, все така жесток, както зрителите – и тук, и в западната ни съседка – го помнят още от „Под прикритие“. Вълев, когото феновете и досега наричат накратко Куката, пък прави страхотна роля като „братски“ лидер на престъпната си групировка.

Цялото българско присъствие всъщност дава допълнително тежест на „Южен вятър 2“, а по всичко личи, че част от настоящите ни звезди могат да се завърнат и за следващите продукции от франчайза.

Междувременно само след броени месеци ще започнат снимките и за втория сезон на сериала. Шокиращите събития и отвореният финал от „Ускорение“ ще държат в постоянно напрежение зрителите. Клапата ще щракне през пролетта, като допълнително информация за проекта предстои да бъде обявена на по-късен етап.