Баби „под наем“ учат младежи на БГ фолклор и занаяти на село
3

Баби „под наем“ учат младежи на БГ фолклор и занаяти на село

Събират продукти от градините, доят овце и кози

Баби „под наем” учат младежи между 14 и 29 години на българския фолклор, как да приготвят традиционна ястия и на различни творчески занаяти. Това се случва по проекта „Приеми ме на село”, благодарение на който внучетата „назаем” прекарват седмица на гости при своите нови баби и дядовци. Инициативата се провежда за седма поредна година в габровските села с финансовата подкрепа на общината.

Проектът се заражда през 2013-а, когато момиче от Габрово участва в конкурса „Моите идеи за България”. Тогава тя описва идеята деца без баби на село да получат възможността да поживеят известно време на село, за да могат да усетят живота там, да се запознаят с традициите и обичаите. Общината харесва предложението на момичето и стартира пилотно проекта „Приеми ме на село”. Първото приемно село е Новаковци, а в него в пет семейства живеят 12 „внучета назаем”, обясни Габриела Йосифова от общината. През годините броят на селата е различен, като на мястото на едни се включват други. Това зависи от възрастните хора, които са готови да приемат за седмица гости. През 2015-а пък обхватът на проекта излиза извън пределите на Габрово. „В началото имахме идеята, че много села ще прегърнат модела и това ще стане национална програма извън община Габрово, за да могат да участват и младежи от цялата страна”, сподели Йосифова. До това обаче не се стига.

По време на едноседмичния си престой младежите се занимават със земеделие, животновъдство, помагат в домакинствата на своите „приемни баба и дядо”, както и на останалите жители в селото, които им предават традициите и обичаите, които се съхраняват в българското село. Дейностите им са разделени в три направления. Първото е кулинарното наследство. Целта е девойките да се научат да готвят. „Майките и бабите нямат време да научат момичетата на много неща, тъй като традиционните български ястия се правят рядко”, споделя Йосифова. Освен че се научават как да сготвят нещо вкусно на внучетата „назаем” се показва и здравословният начин на живот на село с продукти, които късат от градината, виждат откъде е млякото. „Това е по-прост и натурален начин на живот, който все още е съхранен”, коментира общинарката. Битът на семейството им през следващите дни е ключов за техните занимания. В едната къща младежите може да доят овце и кози, в друга - да се радват на зайчета, в трета - да оберат градините и да правят зимнина или да цепят дърва. Второто направление е фолклорът. На село се правят възстановки на обичаи – на Благовещение, Еньовден, „Пеперуда“. Ако в селото има певчевски групи, младежите се включват и в тях. Задължително се провеждат и уроци по народни танци. Творческите занаяти също са включени в едноседмичните занимания, като те зависят най-вече от дейностите в селото, в което са настанени участващите в проекта. Например в Новаковци е имало дядо, който прави сламени шапки и хамаци. През един от дните пък младежите посещават комплекс Етъра, където се запознават отблизо с всякакви занаяти „Това са първите стъпки, в които да видят къде се случват нещата. Целта ни е да се научат да ценят труда и усилията на майсторите, да им променим нагласите и да ги върнем към традиционните ценности“, сподели Йосифова.

Никол Бонева и Теодора Евтимова от 11-и клас на Априловската гимназия в Габрово са прекарали седмица в село Съботковци при баба Таня и баба Ели. „И двете за първи път бяхме на село, бабите ни показаха как да готвим, правихме лютеница, компоти... За първи път видяхме домашните животни. Показаха ни как се живее, видяхме, че не е толкова скучно, разбрахме, че на село няма празен ден, няма ден, в който да седиш и да се чудиш какво да правиш – винаги има какво да се работи“, разказва за преживяването си Никол. Между бабите „под наем” и внучетата „назаем” остава приятелство за цял живот. Преминалите през проекта продължават да си пишат, ходят си на гости. „Това за едни възрастни е ценно, защото на тях им липсва контактът с хора”, добави Йосифова. Не случайно някои от участващите повтарят посещенията, защото им е харесало и се чувстват много добре.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.