0

Б аби от две държави си мериха зелниците в станалия традиционен конкурс „Зелникът на баба“, който се проведе в град Пробищип, Северна Македония. Сръчните жени от Кюстендил се захванаха от ранни зори с приготовленията за така характерния за Кюстендилско – зелник.

„Ставаш в 4 сутринта, омесваш тестото, след това разточваш корите и ги оставяш да изсъхнат. Най-характерна за кюстендилския зелник е плънката в средата. Рецептата за нея се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря и така през години. Няма кой да ни бие нас, защото кюстендилския зелник се е прославил в цял свят“, казаха сръчните жени от село Шишковци.

Баби от две държави си мериха зелниците в станалия традиционен конкурс „Зелникът на баба“, който се проведе в град Пробищип, Северна Македония. Сръчните жени от Кюстендил се захванаха от ранни зори с приготовленията за така характерния за Кюстендилско – зелник.

„Ставаш в 4 сутринта, омесваш тестото, след това разточваш корите и ги оставяш да изсъхнат. Най-характерна за кюстендилския зелник е плънката в средата. Рецептата за нея се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря и така през години. Няма кой да ни бие нас, защото кюстендилския зелник се е прославил в цял свят“, казаха сръчните жени от село Шишковци.

През тази година за съседна Македония отпътуваха 12 зелника и погачи от село Шишковци, 6 от село Радловци и 3 зелника на Етноцентър „Рубин“ - Кюстендил.

Участниците бяха предвождани от кмета на селото на Майстора - Климент Терзийски, който с ентусиазъм канеше всички съседи да се включат в единствения по рода си фестивал в цялата страна „Балканска черга“.

„Той ще стартира на 22 септември, като през тази година смятаме да надминем миналогодишният рекорд. Тогава благодарение на сръчните жени от селото на Майстора беше разпъната 100-метрова черга от зелници, която беше достойна за рекордите на Гинес“, обяви един от организаторите на „Балканска черга“ и председател на Сдружение „Роден край“, Борислав Крумов.

Той със задоволство разказа, че и тази година кюстендилският зелник е предизвикал истински фурор на фестивала в Пробищип.

„Нямаше как да не впечатлим жури и публика. Нашите зелници са най-добрите. От българска страна на фестивала в Пробищип присъстваха над 300 гости и участници, очакваме също толкова и от македонска страна за нашия празник“, уточни още Крумов.