БАБХ установи 23 случая на АЧС от началото на ловния сезон

БАБХ установи 23 случая на АЧС от началото на ловния сезон

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи 23 положителни проби за Африканска чума по свинете (АЧС) при диви свине от началото на сезона за групов лов на дива свиня през 2020 година (от 03.10.2020 до 01.11.2020 година). Това съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. През същия период в системата на БАБХ за контрол и изследване - Модул „Лов” са въведени общо 3 240 проби за изпитване за вируса.

Положителни проби са констатирани в областите: Ямбол – 10 случая; Хасково – 4; Велико Търново, Габрово и София област – 2; Пазарджик, Стара Загора и Монтана – по 1 случай. Припомняме, че те се изследват в лабораториите при Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) - НРЛ "Класическа и Африканска чума по свинете и Каприпоксвируси", ИРЛ Стара Загора и ИРЛ Велико Търново.

Освен за АЧС, месото от дивите свине се изследва и за Трихинелоза. От началото на ловния сезон са констатирани 21 положителни проби от въведените 1 747. Пробите, негодни за изследване, пък са 35 - подателите им са уведомени за това чрез Модула.

БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Ловците в Модул „Лов“ трябва да въведат данните от пробите в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка от пробите е обозначена с баркод, чрез който се идентифицира при постъпване в лабораторията. Резултатът отново се въвежда в електронната система като по този начин подателят може веднага да получи информация за него чрез своето мобилно устройство.

Модул „Лов” е създаден, за да подпомогне работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на Модула се улеснява и ускорява процесът на предаване и обработване на пробата, а също и на получаването на резултатите от изследванията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.