БАБХ умъртвява 174 хил. кокошки заради огнище на инфлуенца

БАБХ умъртвява 174 хил. кокошки заради огнище на инфлуенца

Българската агенция по безопасност на храните ще умъртви 174 хиляди кокошки носачки в Асеновград заради огнище на инфлуенца по птиците.

Заболяването е констатирано още през април миналата година, като на базата на завишена смъртност в обекта през юни са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ. Резултатът доказал наличието на инфлуенца по птиците H5N8.

На първия етап са умъртвени над 75 хил. кокошки, а днес се извършва умъртвяването и на останалите 174 хил. „Предприетите действия към днешна дата се базират на задълбочено епизоотично проучване, извършено от комисия, съставена от експерти на БАБХ и ЦОРХВ, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес оператор в сектор „животновъдство“, се казва в прессъобщение на Агенцията.

След умъртвяването ще бъде извършено цялостно почистване и дезинфекция. БАБХ е уведомила писмено Европейската комисия за възникналото огнище. В отговор от ЕК са подчертали важността от незабавното предприемане на мерки за ликвидирането на заболяването и умъртвяването на птиците. Изпратени са проби от огнището в Европейската референтна лаборатория за Инфлуенца по птиците в Италия, като резултатите са потвърдили изолирания щам.

Във връзка с констатираното огнище във фирма ЕТ „Андип-92“, Агенцията по храните е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева, което според ЕК е по-високо спрямо други страни членки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.