БАБХ ще регистрира пчеларите

БАБХ ще регистрира пчеларите

Парламентът прие промени в Закона за пчеларството на второ четене след повече от три часа дебати.
Със законопроекта се предлага пчелните семейства да се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Заложените промени касаят регистрацията и контрола при пчеларска дейност. Предложено е те да се извършват от един орган – Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), и да се прави една регистрация без участието на кметовете на кметства. Създава се Съвет по пчеларството към министъра на земеделието, предвиждат изменията. Председател на съвета ще е земеделският министър.

Промените определят понятията "Временен пчелин" и "Пчелин - лично стопанство". Временен пчелин е място, върху което временно се настаняват пчелни семейства за практикуване на подвижно пчеларство, а пчелин лично стопанство е пчелин, в който се отглеждат пчелни семейства с цел добив на пчелен мед и пчелни продукти за лична консумация, които се предлагат на пазара.

Чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за пчеларството депутатите приеха и изменения в Закона за водите. Измененията предвиждат съкращаване на процедурата за земеделските производители при напояване. Текстът на закона предвижда органът по издаване на разрешително за водоползване за замеделските производители ще има 10-дневен срок за произнасяне.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.