БАБХ провери 262 заведения за ден, хвана нарушение - в едно

БАБХ провери 262 заведения за ден, хвана нарушение - в едно

Агенцията ще затваря ресторантите, ако няма разстояние между масите

Общо 262 проверки е направила Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е направила в първия ден от отварянето на заведенията. Има едва само един съставен акт за нарушение и други 41 предисания за нередности. Това каза директорът на дирекция „Контрол на храните” към БАБХ Любомир Кулински в ефира на Нова телевизия.

По думите му най-честите нарушения са, че част от собствениците затварят френските си прозорци или витрини заради лошото време. „Така в помещенията няма необходимата вентилация”, предупреди Кулински.  В други случаи има липса на подходящи дезинфектанти. Ресторантьорите не знаят и къде трябва те да се поставя. В някои заведения те се слагат на барплота, до чаши, а това не е правилно, защото част от течността може да попадне върху лъжичка за кафе или в самото кафе. „Те трябва да се държат на места, далеч от посуда и открити храни”, посочи Кулински. Той изтъкна, че в предписанията е описано как е редно да се постъпи, а в заповедта на здравния министър също има подробно разписани изисквания.

Най-голямото наказание е прекратяването на дейността на даден обект. Това ще се случва само при тежки нарушения, като например недостатъчно разстояние между масите. Друго такова нарушение е липса на предпазни средства за персонала, включително на кухненския персонал.

Липсата на хигиена в санитарно-битовите помещения също не трябва да се пренебрегва. С заповедта на здравния министър Кирил Ананиев е посочено, че предверията към тоалетните и самите тоалетни трябва да се чистят на всеки час.

Често задаван въпрос е как рестораньорите да разбират, че клиентите им са семейства. „Няма как инспекторите от БАБХ да искат лични карти , както и сервитьорите – те също не са органи на МВР. За мен, след като на една маса има не повече от 4 души, смисълът на заповедта за спазване на дистанция е изпълнена”, изтъкна експертът.

Той коментира и кампанията „380” на Асоциацията на земеделските производители, подкрепена от агенцията и от земеделското министертво. Ако баркодът на даден продукт започва с 380, то той е българско производство. Така пазаруващите ще може да различат родните продукти от чуждестранните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.