БАБХ провери 200 училищни стола и лавки

БАБХ провери 200 училищни стола и лавки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) провери над 200 училища за условията, в които предлагат храни. Това каза директорът на дирекция „Контрол на храните” в агенцията Любомир Кулински в ефира на БНТ. Той посочи, че в детските градини няма сериозни нарушения, а едва 3 съставени акта. 

„Там нещата стоят добре, защото цикълът на работа е непрекъснат – тези, които имат кухненски блокове, работят целогодишно и персоналът е достатъчно добре обучен”, коментира Кулински.

„В училищата проблемът е, че кухненските им столове, блокове и лавки не са работили известно време. Затова важна част от нашите проверки е готовността им за започване на учебната година”, посочи експертът. Дори след 200 проверени учебни заведения, то засега няма издадени актове, а само връчени предписания. Той коментира и сигналите на родители в социалните мрежи, като увери, че храната, предоставяна на децата, е годна за хранене. Кулински напомни, че 24-часови проби от сервираната на малчугани храна се оставят ежедневно и се проверят. В случай на съмнение, само до 1-2 дни може да се установи кой е причинителят и има ли хранително натряване. След промени в закона пък глобите при предоставяне на негодна храна варират между 2-4 000 лв. за физически лица и до 6 000 лв. за юридически. Кой ще плаща санкцията зависи от това какво е нарушението. При храна без етикет или с изтекъл срок на годност би следвало наемателят на стола да плаща. Ако не се спазват личните предпазни средства, санкциите са индивидуални. С цел безопасност, някои училища въведоха влизане на смени в столовата, за да избегнат струпването на много хора на едно място. Освен това, вече се използват прибори и съдове за еднократна употреба. Те леко оскъпяват купоните за храна, но мярката трябва да се спазва", коментира наемател на училищен стол в училище в Пловдив.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.