0

Б ългарската агенция по безопасност на храните отложи извършването на плановите проверки по идентификация и хуманно отношение към животните и събирането на млечни проби поради усложнената епидемиологична обстановка с COVID-19 в страната, съобщиха от агенцията.

Българската агенция по безопасност на храните отложи извършването на плановите проверки по идентификация и хуманно отношение към животните и събирането на млечни проби поради усложнената епидемиологична обстановка с COVID-19 в страната, съобщиха от агенцията.

Отложени са проверки, чието естество не влияе пряко върху работата и финансирането на стопанствата и могат да бъдат краткосрочно изместени във времето. Проверките ще бъдат възобновени на по-късен етап, съобразен и с възможностите на стопаните. Запазва се обаче контролът, който е неотменна част от безпрепятствената работа и финансиране на животновъдните обекти.
Служителите на агенцията, които осъществяват официален контрол върху здравеопазването на животните, продължават да извършват регулярен контрол за спазването на изискванията. 


Продължава и изпълнението по график на всички програми за профилактика, надзор и контрол на здравеопазването на животните, за да се гарантира безопасността на животинските продукти. Осигурено е изпълнението на неотложни дейности, като ликвидиране на огнища на заболявания по животните.