БАБХ: Огнището на чума в Болярово не е ликвидирано

БАБХ: Огнището на чума в Болярово не е ликвидирано

Огнището на чума в Болярово все още не е приключено и ликвидирано, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В продължение на два месеца стопаните не са допускали ветеринарните власти до стопанството. От ведомството посочват, че е твърде вероятно това да доведе до удължаване срока на рестрикциите за България в засегнатите региони, както и до разширяване на самите зони.

Мерките за борба с огнището на чума по дребните преживни животни в Болярово, посочени в заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, са адекватни и съобразни с международното законодателство, се изтъква в прессъобщението. Информацията за тях е нотифицирана и актуализирана акуратно в системите на OIE и ЕС за заболявания по животните.

Българската агенция по безопасност на храните изпраща рутинни и последващи доклади относно епизоотичната обстановка в страната във връзка с чумата по дребните преживни животни в изпълнение на ангажиментите на страната ни като член на Световната организация по здравеопазване на животните (OIE). Докладите се правят в онлайн система, разработена и поддържана от OIE, а всяка модификация по документите се валидира и извършва от същата организация.

Агенцията е подала коректна информация за случая с чума по дребните преживни животни в град Болярово до Световната организация по здравеопазване на животните (OIE), уточняват още от БАБХ във връзка с твърдения по отношение на доклада до OIE. БАБХ твърди още, че данните в него са точни и се актуализират своевременно.

В доклада си специалистите са описали правилно мерките, които е трябвало да се предприемат за ликвидиране на огнището на заразата в стадото на Ана Петрова, но изпълнението им е било възпрепятствано от собствениците на фермата.

В доклада от 13 септември е включена информация за потвърденото огнище в Болярово. Документът не е окончателен за извършените дейности, а описва мерките, които трябва да се предприемат за ликвидирането на заболяването. Тъй като огнището не е приключено и с оглед актуализация на епизоотичната ситуация, е поискана модификация на доклада. Тя е извършена на 18 септември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.