БАБХ не откри измама с произхода на картофите (ОБНОВЕНА)
2

БАБХ не откри измама с произхода на картофите (ОБНОВЕНА)

Чуждата продукция по борсите се предлага на двойно по-ниска цена от българската

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не откри несъответствия в обявения произход на картофите в обекти на две от търговските вериги и на една от борсите за търговия на едро в София. Това съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. 

Проверките са инициирани от контролния орган, който се самосезира заради публикации в медиите - Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) твърди, че картофи внесени от Германия се предлагат като произведени в България.БАБХ отправи покана към асоциацията и нейния председател за участие в проверката. До този момент

официален сигнал от НАК не е постъпил в БАБХ.

При проверките в обектите се констатира, че предоставената информация за потребителите съвпада с посочената в придружаващите картофите документи при доставка в разпределителните центрове на веригите. В търговските обекти са установени количества картофи, доставени от Франция, но също и такива от български производител.

Пробутват ни германски картофи за български

В борсата за търговия на едро са установени малки количества картофи от Германия и по-голямо количество от Франция, а страната на произход е ясно отбелязана на всяко пале. Проверените партиди са доставени в склада през месец декември 2020 година. Проследени са количествата от същите партиди от пристигането им в склада до отпътуването им за търговската мрежа. Няма констатирани несъответствия в придружаващите документи.

Проверките на БАБХ за произхода на картофите продължават в търговската мрежа и обектите за търговия на едро и дребно.

 От своя страна председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков в ефира на БНР припомни, че в момента картофопроизводителите

в Германия, Франция и Белгия получават минимум по 100-150 евро на декар допълнително подпомагане.

Себестойността при тях излиза по-ниска, защото чуждестранните производители отдавна са организирани в големи кооперативи, разполагат с огромни пакетажни центрове, цехове и машини. От Германия се предлагат картофи на цена 4-5-6 евроцента за килограм. Българските производители предлагат продукцията си за около 11 евроцента, уточни Тодор Джиков.

„Нека си купуват немските картофи като по-евтини. Нямаме нищо против. Но да си ги обозначават като немски. И да си ги продават като немски. За да може българският потребител, който е решил да ни помогне, да избере по-скъпия български картоф. Да има право на избор, а не да бъде подвеждан, купувайки немския картоф, че помага на българин“, категоричен е браншовикът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.